[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Tot wanhoop gedreven

Als gevolg van de beurskrach in de jaren 30 van de vorige eeuw pleegden ook veel kostwinners zelfmoord omdat ze van één dag op de ander hun fortuin kwijt waren.

Voor een veehouder, wiens bedrijf geruimd wordt, is de situatie wellicht nog dramatischer. Wat hij kwijt is, is niet een bedrag met paar nullen. Nee, hij is zijn veestapel kwijt. En die koeien zijn als zijn kinderen. Blijkbaar hebben veel boeren als gevolg van de mkz-crisis geen enkel toekomstperspectief gezien en heeft hun verlies hen tot wanhoop gedreven. Voor een buitenstaander is het gemakkelijk oordelen. Die denkt wellicht 'ach, als je geen koeien meer hebt, dan ga je toch gewoon wat anders doen.'

Maar de werkelijkheid is anders, zoals blijkt uit dit bericht. Voor velen is het hart uit hun bestaan gerukt en daarmee hun eigen levenslust volledig onderuitgehaald. Ik mag hopen dat de regering er alles aan gelegen is om de psychische opvang van de slachtoffers zo goed mogelijk te regelen.

uit De Telegraaf-i van zaterdag 14 juli 2001

MKZ drijft boeren tot zelfmoord

VAASSEN - Zeker tien veehouders hebben door de MKZ-crisis zelfmoord gepleegd. Dat zegt ds. J.W. Bok uit Vaassen die samen met een psychiater een onderzoek heeft ingesteld onder circa 120 boeren van wie het vee is afgemaakt.

Volgens Bok is het aantal zelfmoorden dat bekend is zeker tien. "Maar dat cijfer is niet volledig. Het kunnen er meer zijn. Want door de medische geheimhoudingsplicht en het taboe op zelfmoord in de christelijke gemeenschap blijft veel binnenskamers."

Zo meldde de Telefonische Hulpdienst Agrariërs zeventien gevallen van boeren die voor of kort na de ruiming van hun veestapel een einde aan hun leven maakten. "Ik durf dit niet te bevestigen", aldus Bok.

Uit het onderzoek van Bok en dr. Ellinger blijkt dat veel kinderen, van wie hun dieren zijn gedood, last hebben van concentratiestoornissen en op school slechter zijn gaan presteren. Daarnaast hebben getroffenen psychosomatische stoornissen zoals stress, depressiviteit, angstgevoelens en suïcidale neigingen.

Bok, die predikt in gemeenten in het door mond- en klauwzeer getroffen gebied, zei zaterdag dat de gevolgen onder de boeren van wie de veestapels zijn geruimd op dit moment ernstiger zijn dan tijdens de crisis eerder dit jaar.

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.