[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Bijklussende dokters

Het lijkt terecht: artsen die met medicijnfabrikanten onder één hoedje spelen om er extra geld aan over te houden, benadelen hun patiënten door valse voorlichting te geven. Maar, als het argument is dat artsen geneesmiddelen voorschrijven die slecht of onwerkzaam zijn, dan is de beschuldiging absurd.

Uit onderzoek is gebleken dat bijvoorbeeld mensen met depressies ook kunnen genezen zonder medicatie. Toch is het een arts niet aan te rekenen dat hij zijn depressieve patiënten anti-depressiva voorschrijft. In heel veel gevallen zijn behandelingen met fysiotherapie, psychotherapie, aspirine of Vitamine C ook onwerkzaam. Omgekeerd, een nep-pil (placebo) voorschrijven aan een patiënt met lage rugklachten kan toch succes hebben.

Niemand kijkt ervan op als een actrice een speciaal merk ziektekostenverzekering aanprijst. Waarom zou een arts dan niet 'zijn' merk antibiotica mogen verkopen? Het antwoord is simpel. In Nederland mogen artsen geen commerciële neigingen vertonen.

uit De Telegraaf van donderdag 21 juni 2001

Specialisten betaald voor sjoemelen
met medicijn-onderzoeken

door René Steenhorst

AMSTERDAM - Een omvangrijk aantal medisch-specialisten in ons land laat zich ongegeneerd omkopen om wetenschappelijk onderzoek te manipuleren. Doel van deze fraude is slechte geneesmiddelen als zogenaamd 'zeer effectief' aan de man te brengen. Farmaceutische bedrijven betalen voor deze opzettelijke verdraaiing van feiten heel veel geld.

Dat verklaren enkele vooraanstaande artsen van de universiteitsziekenhuizen van Amsterdam (AMC), Utrecht (UMC) en Rotterdam (AZR). "Patiënten krijgen hierdoor vaak verkeerde geneesmiddelen voorgeschreven. Schandalig!", motiveren de medici hun kruistocht tegen de groeiende corruptie onder hun vakgenoten.

In het vanavond uit te zenden tv-programma Zembla (VARA/NPS) zegt neuroloog prof.dr. J. van Gijn van het UMC: "De industrie werkt met tweederangs-collega's die als stromannen van de industrie onderzoek uitvoeren dat door diezelfde industrie wordt gedicteerd en wetenschappelijk beneden de maat is."

Van Gijn doet zijn uitspraken in de documentaire 'Gouden Pillen' tevens als hoofdredacteur van het gezaghebbende Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

De neurologen Rien Vermeulen (links) en Pim van Gool zetten de aanval in op onbetrouwbare collega's. Prof.dr. M. Vermeulen, hoofd neurologie van het AMC zegt: "Sommige artsen in Nederland zijn niet te vertrouwen. Ze dienen níet de belangen van de patiënt, maar van de farmaceutische industrie. Ik ken enkele van die collega's. Ze zijn een schande voor ons vak."

Zijn naaste collega dr. W.A. van Gool stelt: "Het algemene publiek moet niet zonder meer allerlei dokters vertrouwen die iets zeggen over geneesmiddelen. Men moet zich goed vergewissen: wie zegt wat, waarom en wat zijn de banden met de industrie?" En desgevraagd tegenover deze krant: "Het zijn artsen die consulent zijn voor een geneesmiddelenbedrijf. Hun honorering varieert van pure omkoping tot, wat ik noem, 'massageolie'. Maar het is in ieder geval bedenkelijk vloeibaar."

Prof. Vermeulen wijst keihard zijn VU-collega neuroloog prof.dr. C.H. Polman aan als voorbeeld van een arts die niet onafhankelijk is, omdat hij té nauwe banden met de industrie onderhoudt: "In Nederland wordt voor f70 miljoen Interferon voorgeschreven aan patiënten met multipele sclerose (MS). Dat is weggegooid geld, want uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat dit middel bij MS nauwelijks effect heeft. Polman doet ook onderzoek en schrijft dat Interferon wél succes heeft. Hij heeft nauwe financiële banden met bedrijven die Interferon maken. Hij is een schande voor zijn vak."

Polman reageert desgevraagd dat hij vooralsnog niets tegen zijn collega Vermeulen zal ondernemen: "Het is niet prettig zo te worden neergezet, maar ik laat het maar zo..."

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.