[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Dementie voorkomen

Dit onderzoek suggereert niet alleen dat hersencellen zich na een trauma kunnen herstellen, maar dat mensen bij de tijd kunnen blijven door actief en sociaal betrokken te zijn. Of dat genoeg is om allerlei vormen van dementie, zoals Alzheimer, te voorkomen is natuurlijk de vraag.

Maar, deze wetenschappers bevestigen wel mijn vermoeden dat geestelijke aftakeling eerder voorkomt bij passieve, eenzame mensen dan lieden die volop in het leven blijven staan. Een bekend Engels spreekwoord zegt 'use it, or lose it', vrij vertaald: gebruik, of verzuip.

Net als de spieren van het lichaam in beweging moeten blijven om soepel en vitaal te zijn, hebben kennelijk de 'hersencellen' voortdurende prikkels nodig om de basis-functies van de hersenen, zoals het geheugen en abstract denken, ten uitvoer te kunnen brengen.

Wie dus, bij het schrijden der jaren, merkt dat hij zelfs de namen of verjaardagen van zijn (klein)kinderen niet meer weet, kan maar beter weer naar school gaan om tussen de mensen te komen.

uit De Telegraaf-i van zaterdag 9 juni 2001

'Sociale leven beïnvloedt herstelvermogen'

GÖTTINGEN - De hersenen van de mens hebben een veel groter vermogen om te herstellen dan tot dusver werd aangenomen.

Dat hebben wetenschappers zaterdag verteld op een congres over hersenen in de Duitse plaats Göttingen. De groei van nieuwe cellen is echter niet voldoende om omvangrijke schade na een beroerte of een zware epileptische aanval volledig te repareren.

De mate waarin de hersenen van een individu zich kunnen herstellen, hangt volgens de onderzoekers mede af van het sociale leven van die persoon.

Wie veel contacten heeft en lichamelijk actief is, kan zijn hersenen tot op hoge leeftijd flexibel houden en ziekten voorkomen.

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.