[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Streng maar rechtvaardig

Wie het verhaal over Dick Jol leest, kan alleen maar bewondering hebben. Hij is een man die niet alleen respect afdwingt omdat hij, na onterechte beschuldigingen van gokkerij, zich volledig heeft gerevancheerd, maar vooral omdat hij zich als echte autoriteit gedraagt.

Wat mij betreft kan hij na afloop van zijn carriere les gaan geven aan onderwijzers, leraren; en een ieder die als plicht heeft om de orde te bewaren, leiding te geven, en moeilijke beslissingen te nemen ook al jaag je iedereen tegen je in het harnas. Dick Jol heeft zich gemanifesteerd als een man die streng en rechtvaardig is. En dat is des te opmerkelijker omdat we in tijden leven waarin 'orde en gezag' als ouderwets, achterhaald en 'rechts' worden gezien.

Erger nog, mensen die zich als 'sterke leiders' profileren, worden al gauw betitled als arrogant, dominant of dicta-toriaal. Maar, onze - typisch Nederlandse - aversie tegen alles wat naar 'natuurlijk leiderschap' riekt, schept een sfeer die rommelig, vaag en waardeloos is. Wij moeten niet alleen trots zijn op Dick Jol omdat hij, als eerste Nederlandse scheidsrechter, de finale van de Champions League mag fluiten, maar vooral omdat hij laat zien dat het handha-ven van fatsoensregels wel degelijk loont.

uit De Telegraaf van dinsdag 22 mei 2001

Finale Champions League
kroon op carrière Jol

AMSTERDAM - Dick Jol wordt morgen de eerste Nederlandse scheidsrechter ooit in de finale van de Champions League. Zondag werkte hij met de grensrechters Jaap Pool, Jan-Willem van Veluwen en vierde official Jan Wegereef bij Vitesse-Fortuna Sittard de generale repetitie af voor de grootste Europese krachtmeting van het jaar tussen Bayern München en Valencia in stadion San Siro van Milaan.

Overigens wordt Jol niet alleen door z'n drie collega's gevolgd. Ook z'n 77-jarige moeder, 47-jarige zus Lenie en z'n vriendin Margreet zullen, met een Scheveningse boezemvriend uit z'n jeugd, van de partij zijn.

In het verleden werden Leo Horn (1957: Fiorentina-Real Madrid 0-2; 1962: Benfica-Real Madrid 5-3) en Charles Corver (1978: Liverpool-Club Brugge 1-0) aangewezen voor de finale van de Europa Cup I. Een eer, die John Blankenstein door de neus werd geboord in 1994, toen de UEFA hem van de finale in Athene tussen AC Milan en FC Barcelona haalde. De Italianen trokken de onpartijdigheid van de Hagenaar in twijfel gezien de grote kolonie Nederlanders in Spaanse dienst.

"Wereldnieuws", aldus moeder Jol. "Jammer genoeg mag Dicks vader het niet meer meemaken." Samen met dochter Lenie heeft moeders dagenlang geduimd. Vandaag vertrekken ze naar Milaan. "Voor vliegen ben ik niet bang. Dick vroeger wel; nu niet meer. Ik ben er helemaal opgewonden van. Vanwege de spanning was Dick al een week lang niet te genieten. Hij werd ook helemaal platgebeld. Eindelijk is de kogel door de kerk."

Moeder Jol heeft alle vertrouwen in haar zoon. Hij doorziet de spelers als geen ander, zegt ze trots. "Voor scheidsrechters was hij geen gemakkelijke jongen. Hij schold ze altijd de huid vol. 'Maar Ma, ik heb ze nooit aangeraakt', vertelde hij altijd. De jongens van Bayern en Valencia zijn gewaarschuwd."

Gisteren zette de UEFA het licht voor Jol definitief op groen en ging de deur bij de arbiter, evenals z'n mond, op slot. Meer dan "de bekroning van m'n carrière, een fantastische eer en we gaan er tegenaan", wilde de 45-jarige Scheveninger niet kwijt. Zo was hem door de Europese voetbalbond en z'n Nederlandse 'baas' Blankenstein opgedragen.

Deze aanstelling was trouwens Jols laatste mogelijkheid op een grote Europese finale, omdat hij vanwege z'n leeftijd per 1 januari 2002 afhaakt als internationaal arbiter. Hij begon in 1985, stroomde zeven jaar later door naar het hoogste niveau en kreeg in 1993 z'n FIFA-badge.

Bayern München-Valencia wordt niet Jols eerste krachtmeting, wel veruit de belangrijkste. Alhoewel hijzelf altijd zegt dat hij zes jaar geleden z'n grootste overwinning boekte. Hij kwam toen ijzersterk terug na ten onrechte te zijn beschuldigd van het gokken bij een groenteboer op wedstrijden die hijzelf floot.

Jol stapte naar de rechter om z'n onschuld te bewijzen en werd daarna volledig gerehabiliteerd door KNVB, UEFA en FIFA. Saillant detail was dat z'n huidige baas Blankenstein bij de KNVB hem indertijd aangaf en hem nu informeerde over z'n aanstelling als man van de finale.

Na de affaire pakte Jol de snelheid van z'n komeetachtige carrière in het zwarte pak weer op. De ex-speler van NEC, Berchem Sport en KV Kortrijk leidde tal van duels op het hoogste niveau. Hij floot driemaal op EURO 2000, kreeg de finale van het eerste WK voor clubteams in Brazilië toegewezen en gaat na afloop van het seizoen naar Japan om daar op uitnodiging van de voetbalbond wedstrijden te leiden in de J-League.

Gisteren kwam daarop de kroon met Bayern München-Valencia, clubs die hij respectievelijk één- en tweemaal floot afgelopen seizoen. Een prachtige beloning, maar je hoort Dick Jol al zeggen, "daarna met Jaap Pool weer vol aan de bak bij RKC-Roda JC". Vandaar viel de keus van de UEFA op de Scheveninger, die als eerste profiteerde van de loopbaanversnelling voor arbiters binnen de KNVB.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.