[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Helpen is gevaarlijk

Ongevraagd hulp aanbieden is, zoals blijkt, een gevaarlijke onderneming. En zelfs in de reguliere hulpverlening waar patiënten, cliënten of klanten zelf vragen om geholpen te worden, kan het aanbieden van een oplossing voor een probleem tot ongewenste complicaties leiden.

Feit is namelijk dat de meeste mensen niet in een positie willen verkeren waarin zij zich onhandig, onwetend of onvermogend voelen. Zelfs duurbetaalde adviseurs weten uit ervaring dat je de verdwaalde mens het beste kunt helpen door niet te helpen; of in ieder geval zo te helpen dat de klant de illusie heeft dat hij geheel eigenhandig zijn probleem heeft opgelost.

Om die reden heb ik zelf de gewoonte ontwikkeld om een mens in nood te benaderen met de opmerking: "'Ik heb wel een oplossing, maar is die wel aan jou besteed?" Zegt de klungelaar "nee", dan respecteer ik zijn wens om lekker aan te modderen. Zegt hij "ja", dan is mijn volgende vraag: "Oké, maar als ik de oplossing geef, ga je die dan ook gebruiken?" Zegt hij dan nog steeds "ja", dan is mijn derde vraag: "Ja, maar zul je me er ook dankbaar voor zijn?" En is zijn houding nog steeds positief, dan slaap ik er nog een nachtje over.

Toegegeven, voor iemand die om hulp schreeuwt omdat hij verdrinkt, is het niet een benadering die aanbeveling verdient. Maar, de helper moet nooit vergeten dat de weg naar de hel geplaveid is met goede bedoelingen.

uit De Telegraaf van dinsdag 1 mei 2001

Behulpzame man krijgt klappen

EINDHOVEN - Een 30-jarige behulpzame man uit Mierlo is gisternacht met een kruissleutel afgetuigd toen hij een automobilist met pech wilde helpen.

Hij zag iemand op een parkeerterrein aan de Eindhovense Raiffeisenstraat met een lekke band staan en was zo vriendelijk hem een pomp aan te bieden. De met pech staande bestuurder greep echter een kruissleutel en begon de hulpvaardige Brabander om nog onduidelijke redenen op zijn rug te timmeren.

Het slachtoffer moest met ernstig rugletsel worden opgenomen in een ziekenhuis. De bestuurder ging er uiteindelijk, na zijn band verwisseld te hebben, in volle vaart vandoor in zijn roodkleurige Opel Calibra.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.