[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Kruiwagens zijn handig

Het verklikken van mensen die een voorkeurs-behandling krijgen vind ik nog verwerpelijker dan de mensen die een voorkeursbehandeling krijgen. Bovendien is het ronduit schijnheilig...

Want, zeg nou zelf. Als uw kind een levensbedreigende ziekte had en hij kon sneller en effectiever geopereerd worden omdat uw buurman bevriend was met de beste chirurg van het plaatselijke ziekenhuis, dan zou u toch ook niet nodeloos op een wachtlijst kan staan? En als uw buurman toevallig groenteboer is en hij u, vanwege de wedezijdse goede verstandhouding, aan goedkope aardappelen helpt, dan zegt u toch ook niet 'nee' omdat het tegenover de rest van de wereld zo oneerlijk is? Dat gekozen politici en ambtenaren met een openbare functie hun positie niet mogen misbruiken om persoonlijke gunsten te verwerven is bij de wet verboden omdat het corruptie heet. Daar bestaat geen enkel misverstand over.

Maar, om willekeurig wie te veroordelen omdat hij gebruik maakt van 'bruikbare vriendjes' is hetzelfde als naar je pappie en mammie rennen om te vertellen dat je broertje op listige wijze zijn vieze spruitjes in de afvalbak heeft gedumpt. Jong of oud: sommige mensen zijn handiger dan anderen; de kunst is nu juist om zelf te leren aan het langste eind te trekken. Want, het geloof in 'eerlijk zullen we alles delen' is alleen voor romantici weggelegd.

uit De Telegraaf van maandag 23 april 2001

Kliklijn over willekeur bij toewijzing huis

AMSTERDAM - De vereniging Eigen Huis is een 'kliklijn' begonnen waar leden en niet-leden kunnen melden of bepaalde kopers niet voorgetrokken worden bij het krijgen van een nieuwe woning. Volgens directeur Frank van Loon en Eigen Huis zijn er signalen dat relaties, zoals plaatselijke politici, een voorkeurspositie hebben als er nieuwe woningen in de aanbieding zijn.

Normaal gesproken wordt er, onder toezicht van een notaris, geloot. Zeker bij gewilde woningen is de vraag vele malen groter dan het aanbod. "De geluiden van vriendjespolitiek worden sterker", zegt Van Loon.. Frusterend "Dan is er bijvoorbeeld een project van vijftig woningen en worden er slechts veertig verloot. Ra ra, wat er met de andere tien woningen is gebeurd. Voor mensen die al heel lang op een wachtlijst staan, is dat zeer frustrerend."

Afgelopen vrijdag is op de internetsite van Eigen Huis (www.eigenhuis.nl) het meldpunt gestart. Van Loon: "Op basis van de reacties zullen wij een inventarisatie maken." In het recente verleden komt het regelmatig voor dat een burgemeester ver onder de marktwaarde een zogenaamde burgemeesterswoning kon kopen of een bouwkavel voor weinig geld. Ook worden bevriende relaties door projectontwikkelaars voorgetrokken wat overigens lang niet altijd gemakkelijk te bewijzen is.

Er zijn tevens aanwijzingen dat woningen voor de loting worden verkocht en direct daarna opnieuw te koop worden aangeboden. Het is onduidelijk wie de speculatiewinst opstrijkt. VVD-wethouder D. van der Veen Meerstadt uit Alphen aan den Rijn trad twee maanden geleden af toen in de openbaarheid kwam dat hij zijn dochter buiten de procedures om een villa had toegewezen.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.