[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Practical jokers

Het is elk jaar weer leuk om te lezen hoe mensen elkaar op 1 april voor de gek houden. Een paar jaar geleden stond er in de huis-aan-huis-krant van Groningen, de Gezinsbode, een aankondiging dat de gemeente de eerste 500 apparaten, waarmee je vanuit de auto de verkeerslichten op afstand kon manipuleren, gratis zou weggeven. Duizenden mensen stonden in de rij te wachten. Voor de familie Wijnberg was het extra genieten omdat op bijgaande foto duidelijk te zien was hoe onze oom Gerrit stond te dringen.

Het elkaar op de hak nemen, gebeurt te weinig. Bovendien is iedereen op 1 april extra waakzaam en hebben 'practical jokes' daarom minder kans van slagen. Vandaar dat ik, bij deze, iedereen oproep om vandaag, morgen en het hele jaar door collega's, vrienden en familie voor het lapje te houden. Voor iedereen die wel wil, maar weinig creatieve ideeën heeft, heb ik daarom een simpel recept: neem op willekeurige momenten de telefoon aan met een andere identiteit (eventueel ondersteund met andere stem), zoals: 'Hier de afhaalchinees Babi Babi' of 'U spreekt met de secretaresse van John de Mol' etc.

Als iedereen in Nederland doorlopend hetzelfde grapje uithaalt, ligt de hele boel in 'no time' plat.

uit De Telegraaf van maandag 2 april 2001

Maaien overbodig voor wondergras

RIJWIJK - Zweedse wetenschappers hebben een grassoort genetisch zo gemanipuleerd, dat het bij windkracht 4 tot 5 automatisch omknakt. Daardoor hoeft het nooit meer gemaaid te worden en zorgt het afgeknakte deel automatisch voor bemesting. Ideaal voor golfbanen en ook goedkoop in onderhoud.

De aankondiging van het revolutionare knakgras zorgde voor een storm aan telefoontjes bij de Nederlandse Golfvereniging en de gelijknamige Federatie. De vereniging verwees iedereen naar de presentatie van het wondergras op zondag. Op 1 april.

,,We hebben veel telefoontjes gehad van golfbanen die echt heel erg geïnteresseerd waren. En er hebben wat media gebeld die ook geloofden dat het echt waar was'', lacht woordvoerder J. Lassche.

Verzonnen
De vereniging onderbouwde de grap met een verzonnen onderzoek van professor Sohlström van de universiteit in Jönköping. ,,Die professor bestaat niet.''

De 1-aprilgrap die de meeste reacties kreeg, was de actie van de virtuele organisatie UnitesSmokers.com. Het persbericht dat rokers voor eenderde van de normale prijs via Cuba sigaretten konden kopen, werd door een groot deel van de Nederlandse media overgenomen. Dat zorgde er volgens de bedenkers voor dat zeker 15.000 mensen zich via de website opgaven voor deelname aan de gezamenlijke inkoop van de sigaretten.

Woordvoerder L. Appel verbaast zich vooral over het gemak waarmee persoonlijke gegevens werden opgegeven.

Hoofdluis
Het Jeugdjournaal van de NOS maakte hun kijkers in de zondaguitzending wijs dat apen het middel zijn tegen hoofdluis. Kinderen konden zich meteen aanmelden voor en groot praktijkonderzoek. De telefoon stond volgens het journaal na de uitzending roodgloeiend.

Het oertijdmuseum De Groene Poort in Boxtel koos voor een klassieke 1-aprilgrap en meldde dat er in het nabijgelegen Wells Ven ,,een groot zwemmend reptiel'' was waargenomen, ,,sterk gelijkend op de waarnemingen van het monster van Loch Ness''. (ANP)

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.