[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Scheidingsangst

Smith Chips is Lay¹s geworden, het schoonmaak- middel Jif verandert in Viss en de vertrouwde Melkunie koeien worden overgeplaatst naar Campina. En om bij de tijd te blijven heeft Veronica zichzelf omgedoopt in YORIN (bedoeld als 'You¹re in').

Er zijn mensen die door deze schokkende veranderingen geestelijk ontregeld raken. De verontwaardiging is dikwijls zo groot dat ze weigeren om hun geliefde produkten nog langer te kopen. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook ik enige weerstand voel om mijn spoelbak met een Viss te reinigen. Deze nieuwe merknaam roept eerder stanklucht op dan dat het frisheid uitstraalt.

Bovendien, kijken en luisteren naar YORIN is net alsof je communiceert met een nieuw soort bio-dynamische yoghurt. Je kunt je daarom in alle ernst afvragen of de verantwoordelijke produktmanagers wel enig taalgevoeligheid bezitten. Maar, het protest van menig labiele consument verraadt het probleem van scheidingsangst. Ik praat over lieden die krampachtig vasthouden aan één vakantieoord, als bejaarden dezelfde vriendschappen onderhouden als toen ze naar de lagere school gingen; en niet loyaal blijven aan de slager op de hoek omdat hij kwaliteit-vlees levert, maar omdat ze hem kennen. En het ergste van alles is dat ze zelfs geen afstand kunnen doen van een levenspartner, ook al worden zij al jaren emotioneel gechanteerd.

Toch heb ik er geen enkele moeite mee als u zich gehecht voelt aan mij en mijn provocatieve artikelen. Sommige relaties zijn nu éénmaal zo bijzonder dat het verbreken ervan voor beide partijen een ondragelijk verlies betekent.

uit De Telegraaf van vrijdag 30 maart 2001

Veronica gaat Yorin heten

HILVERSUM - Na het debacle met ME verandert Veronica haar naam met ingang van maandag 2 april in Yorin, uit te spreken als het Engelse You're in. Als Yorin The Movement wil de zender zich profileren als een multimediaplatform dat actief is op gebied van televisie, radio, internet en evenementen.

Aanvankelijk wilde Veronica door het leven gaan als ME: het nieuwe merk werd in februari met veel bombarie gepresenteerd aan pers en adverteerders. Maar de rechter verbood die naam vorige week vrijdag, omdat deze teveel zou lijken op de merken van de modeketen WE. Die misstap kostte het station enkele tonnen. "Gelukkig konden we ons concept handhaven", zegt Dick van der Graaf, algemeen directeur Holland Media Groep (RTL 4, 5 en Yorin).

De HMG-topman onderstreept nog eens dat het multimediaplatform geen omroep wil zijn. "Omroepen is éénrichtingsverkeer. Wij willen ook bewogen worden door ons publiek." De doorsnee tv-kijker zal voorlopig weinig merken van de nieuwe opzet, afgezien van een ander logo en enkele nieuwe programma's, gepresenteerd door bekende Veronica-gezichten.

Yorin FM wordt de opvolger van Veronica FM. Dat de luisteraar meer inspraak krijgt blijkt onder meer ook uit de woordspeling Yorin Control. Hoewel HMG de naam ME niet meer mag gebruiken, wil de mediagroep wel vasthouden aan de slogan 'Move Me'. Modehuis WE overweegt ook daartegen juridische stappen te ondernemen, maar volgens de uitspraak van de rechtbank mag het woord ME wel worden gebruikt in combinatie met andere woorden.

Veronica moest haar naam veranderen, omdat de vereniging Veronica, die de rechten heeft op de naam, vorig jaar uit onvrede uit HMG stapte. De vereniging is inmiddels druk in onderhandeling met SBS over de invulling van het door SBS aangekochte FOX 8, dat per 1 mei onder de naam V8 verder gaat. Mochten SBS en Veronica het eens worden, verandert V8 mogelijk later dit jaar in Veronica.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.