[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Koppensnellerij

In Nederland geldt al langer het motto 'steek je kop niet boven het maaiveld, want dan wordt hij er afgehakt'. Kennelijk vindt onze eigen volksvertegenwoordiging het belangrijk om dit gedachtegoed tot vaste traditie te verheffen. Vandaar dat zij zichzelf in status heeft verlaagd.

Persoonlijk vind ik deze koppensnellerij getuigen van bescheidenheid, ingetogenheid en zelfkennis. Want, zeg nou eerlijk: Nederland is een klein land met kleine mensen met kleine ideeën en kleine prestaties. Daarom lijkt het me niet meer dan logisch dat onze minister-president geen 'prime-minister' heet, maar 'first-little-man' en onze Koningin geen 'Queen', maar 'royal-little-lady'. De 'police' in Amerika is natuurlijk ook veel meer dan onze 'politie', dus ligt het voor de hand om onze gezagdragers 'little-blue-people' te noemen. En om ons imago naar het buitenland helemaal kloppend te maken, stel ik voor om onze artsen geen 'docters', maar 'little-medicine-men' te noemen.

Bovendien, moet een kleine commissie in het leven worden geroepen om alle andere beroepsgroepen qua status te nivelleren. Voor mijn eigen beroepsgroep van 'psychologists' stel ik de aanduiding 'little-people-watchers' voor.

uit De Telegraaf van dinsdag 20 maart 2001

Eerste-Kamerlid geen
senator in het buitenland

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG

De 75 leden van de Eerste Kamer mogen zich in het buitenland niet langer 'senator' noemen. In plaats daarvan dienen zij zich voortaan voor te stellen als 'member of the senate'. Dit hebben het presidium van de Tweede Kamer en het college van senioren van de Eerste Kamer bepaald.

Ook de termen Eerste en Tweede Kamer zelf zullen om verwarring te voorkomen voortaan in het buitenland niet meer letterlijk in het Engels worden vertaald. De Eerste Kamer zal daardoor voortaan worden aangeduid als 'Senate of the States General' en de Tweede Kamer als 'House of Representatives of the States General.'

Voorzitter Jeltje van Nieuwenhoven mag zich bovendien in het buitenland niet meer voorstellen als 'speaker', maar gaat voortaan als 'president' van de Kamer door het leven.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.