[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Weten maakt
gespleten

Er wordt voortdurend onderzoek gedaan, waardoor de wetenschap dagelijks interessante zaken aan het licht brengt. Wie had bijvoorbeeld ooit gedacht dat het drinken van een slokje koud water het denkvermogen negatief kan beïnvloeden? Of dat de voorkeur voor een bepaald parfum erfelijk is bepaald, omdat mensen van nature geneigd zijn om hun eigen lichaamsgeur te versterken?

Het vervelende van al deze wetenswaardigheden is echter dat het mensen in de war brengt omdat zij steeds vaker moeten nadenken over wat goed voor hen is. Meer tomaten eten omdat het kankerwerende stoffen bevat; wel sporten, maar dan wel in de ochtenduren omdat dat het meeste conditionele rendement geeft; als blijkt dat je iemand bent die altijd zijn bord leeg eet, wel kritisch nadenken of je als minnaar je partner niet tekort doet; heb je als student een leuke bijbaan als kelner, wel je klanten voor het afrekenen op de schouers tikken want dan worden de fooien groter; zijn je werkgevers plotseling extreem positief over je functioneren dan extra uitkijken want dan is de kans op een promotie de organisatie uit juist veel groter.

Kortom, veel weten is leuk, maar spontaan leven is er niet meer bij... en onderzoek heeft aangetoond dat je dan eerder doodgaat.

 

Uit de krant

Slokje water slecht voor denkvermogen

AMSTERDAM, vrijdag

Een slokje water om de keel te smeren tijdens een spelprogramma kunnen zenuwachtige deelnemers beter niet nemen. Het drinken van koud water vermindert het denkvermogen aanzienlijk. Dat blijkt uit onderzoek van de Engelse universiteit in Bristol.

Vooral als ze snel moeten reageren, zoals bij een quiz of een praatprogramma, kan het drinken van water de deelnemers nadelig af zijn. Het denkvermogen neemt met vijftien procent af en het duurt bijna een uur voordat dit is hersteld, vermeldde het artikel over het onderzoek in het tijdschrift New Scientist.

De professoren zijn bang dat dit effect ook de rijvaardigheid van automobilisten kan beinvloeden. Overigens vindt de afname van de hersenactiviteit alleen plaats als de drinker geen dorst heeft. Bij dorstige personen kan het denkvermogen na een glas water met tien procent verbeteren.

Van eten is al langer bekend dat het invloed kan hebben op de hersenactiviteit, zoals te herkennen aan de dip na de lunch. De 'dip' na koud water verklaren de onderzoekers met de koude plens in de maag die het lichaam moet verwerken.

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.