[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Ouders schuldig

Het feit dat kinderen niet ontbijten, is de schuld van de ouders. En eigenlijk zelfs de schuld van de moeder, want de vader is op dat moment vaak al naar het werk vertrokken. De moeder moet doorgaans zorg dragen dat er wat op tafel staat. Maar waarom is het haar schuld? Omdat ze meegaat in de modetrend van vandaag. Het kind zegt: 'Daar heb ik geen zin in' en dan hoeft het tegenwoordig ook niet meer. Vroeger zei men: 'Heb je geen zin? Dan maak je maar zin!' Ik zeg: 'Heb je geen zin, dan rammen we het erin.'

Hetzelfde gebeurt bijvoorbeeld met muziekles. Kinderen beoefenen een instrument omdat dat goed is voor hun ontwikkeling. Maar na een aantal lessen wil het kind niet meer, omdat hij niet meer leuk vindt. En als het kind het niet meer leuk vindt, kun je het hem niet opdringen of kwalijk nemen, want hij moet wel 'gemotiveerd' blijven. Zo gebeurt ook vaak hetzelfde met speelgoed; na drie maanden is de lol eraf en speelt het kind er niet meer mee. Het ontbijt valt ook in deze categorie. Een kind moet ervoor gaan zitten en dat gaat van zijn kostbare tijd af, die hij met zijn vrienden op het schoolplein zou kunnen doorbrengen.

Als de ouders een soort beloning willen geven voor het feit dat het kind blijft zitten aan de ontbijttafel, kan bijvoorbeeld de muziek van Britney Spears worden opgezet. Dat vindt het kind leuk en bovendien verhoogt het de prestaties, zoals onlangs uit onderzoek is gebleken. Stel dat het kind een proefwerk had geleerd voor een 5.6, dan haalt hij omdat hij én heeft ontbeten én naar Britney Spears heeft geluisterd, wellicht toch nog een 8.

 

Uit de krant van donderdag 25 januari 2001

Leerproblemen door overslaan van ontbijt

Van een onzer verslaggevers

AMSTERDAM - Veel Amsterdamse scholiertjes lopen leerproblemen op, omdat ze niet of niet goed ontbijten. Dat komt vooral omdat ze te laat naar bed gaan, waardoor ze bij het opstaan geen trek hebben. Vooral oudere kinderen blijken vaak op een lege maag naar school te gaan.

Eenmaal op school, slaat het hongergevoel toch toe, waarop de kinderen hyperactief en onrustig worden. Dat komt hun concentratie en de sfeer in de klas niet ten goede, zo weet de GG&GD in Amsterdam, die adviseert om kinderen ontbijt mee te geven en ze dat 's ochtends in de klas te laten opeten.

Vooral allochtone kinderen willen de eerste maaltijd van de dag nog wel eens overslaan of nemen alleen maar wat te drinken, zo blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek dat de GG&GD deed in Amsterdam. Zo heeft de groep 5 en 6-jarigen maar liefst 13 procent van de Marokkanen slechte ontbijtgewoonten, tegen 2,5 procent van hun Nederlandse klasgenootjes.

"De stofwisseling is nog niet op gang gekomen als een kind net wakker is. Die heeft dan nog geen trek, maar een uur later wel," aldus Luuk van Weert van de gezondheidsdienst. "Wij zeggen: geef dan maar wat brood mee, al vindt de school dat misschien niks. Maar aan een kind met concentratieprobelemen heb je als leerkracht ook niet veel."

De lege maag is overigens ook niet bevorderlijk voor de lichamelijke gezondheid; doordat er meer gesnoept en 'gesnackt' wordt, neemt de kans op overgewicht toe en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. "En als er dan weer teveel suiker wordt gegeten, kan een kind weer hyperactief worden", betoogt Van Weert.

Ontbijtgewoonten, zeker als de ouders zelf ook niet ontbijten, zijn maar moeilijk te veranderen, stelt de GG&GD. Alleen ontbijtprogramma's op scholen blijken te werken, maar dat drukt weer zwaar op de toch al overvolle agenda.

In Utrecht werd recentelijk een succesvol project afgerond, waarbij ouders op toerbeurt het ontbijt voor de hele klas verzorgden. De ouders konden ter plekke ook met hun problemen terecht bij de leerkracht en een psycholoog. "Het was een succes, maar wel erg duur en erg belastend", aldus Van Weert, die vindt dat de ontbijtverantwoordelijkheid in de eerste plaats thuis ligt.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.