&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Welke pc kiezen?
Mensen die nog nooit een computer hebben gebruikt, kopen soms de allerduurste machines. Vaak doen ze er dan alleen maar wat tekstverwerking mee. Anderzijds zie je dat mensen die al jarenlang van alles met de computer doen, een eenvoudige machine aanschaffen.


Ruud IJssel de Schepper, director consumer products group Compaq, kan zich soms verbazen over het aankoopgedrag van consumenten. Dat beginnende computergebruikers af en toe de hoogste eisen stellen, valt overigens wel te verklaren. Hun redenering is dat de duurste computer het langste meegaat. Ze kopen een pc met van alles er op en er aan in de verwachting dat die niet snel veroudert.

IJssel de Schepper vindt het jammer als consumenten een te duur apparaat kopen met mogelijkheden die ze niet gebruiken. "We hebben graag tevreden klanten. En het is vervelend als mensen achteraf het gevoel krijgen dat ze teveel hebben betaald", zegt hij.

Welke pc moet je nu kiezen? Het belangrijkste is dat de klant weet wat hij nu en in de toekomst met zijn computer wil doen. Voor werkzaamheden als tekstverwerking, rekenprogramma's, financiële planning, eenvoudige presentaties en internet-toegang is in principe geen dure computer nodig. Anders wordt het als je snelle games met veel ingewikkelde graphics wilt spelen.

Om het de consument gemakkelijk te maken hebben we drie pc's samengesteld, namelijk een minimum, standaard en hoogwaardige pc.

Belangrijkst
Het belangrijkste onderscheid is de processor, als het ware motor van de pc. Voor het instapmodel kiest Ruud IJssel de Schepper een 450 Mhz of 500 Mhz Celeron. Deze processor behoort tot een lager geprijsde familie van Intel processoren. Deze chip is doorgaans minder krachtig dan een Pentium II of III. Veel pc-fabrikanten zetten de Celeron in systemen voor mensen met een bescheiden budget. Ook de K6 processor van AMD presteert ruim voldoende. IJssel de Schepper: "Mensen met minder ervaring zoeken vaak zekerheid. Ze willen dan absoluut een Pentium als een soort kwaliteitsgarantie. Maar de Celeron en K6 voldoen ook."

Na de processor is het geheugen van belang. Een 64 MB geheugen is meer dan toereikend. De volgende stap is een 128 MB geheugen. Een intern geheugen is overigens eenvoudig te vervangen door eentje met meer omvang. Daarom is het niet erg als het geheugen achteraf te klein blijkt. Anders is het gesteld met de processor. "Die vervang je niet zo gemakkelijk."

Voor de harde schijf is 4GB (gigabyte) het minimum. Met 8GB heb je al een behoorlijke schijf. Sommige mensen willen per se een harde schijf van 17 à 20 GB, ook al doen ze alleen maar wat tekstverwerking. "Ik zou niet weten hoe je die vol krijgt", zegt IJssel de Schepper.

En dan de cd-rom speler. Qua prijs is een dvd-speler binnen ieders bereik gekomen. Daar kan je video's mee afspelen. Maar veel mensen hebben liever een ingebouwde cd-rewritable (cd-rw). Het zelf maken van cd's is een enorme rage. Met een cd-rw kunnen schijfjes meermalen worden opgenomen. De cd-rw is geschikt voor het maken van back-ups. Deze is ook als extra hard disk te gebruiken. Zie ook het artikel over de cd-rw op pagina 48.

Eenvoudig
Compaq raadt een eenvoudige geluidskaart aan. Het is leuk om er wat geluid bij te hebben, maar hifi-kwaliteit wordt absoluut niet gehaald. Goede boxen zijn belangrijker dan een dure geluidskaart. Je hebt ook meer aan een goede videokaart. Het minimum is 8MB. De volgende stap is 16MB. Een hoger aantal hoeft niet beter te zijn. Sommige 32 of 64MB kaarten zijn minder dan 16MB kaarten.

De monitor moet 15 inch zijn. De trend is naar 17 inch. Daar betaal je 300 à 400 gulden meer voor. Met een 56k modem (V.90) gaat het internetten lekker snel. Als software moet je Windows 98 Second Edition hebben. Word 2000 of liever het integrale pakket Works 4.5 zijn aan te raden. Meer geavanceerde computers zijn met name geschikt voor mensen die voor de tweede keer zo'n apparaat aanschaffen. De standaard-configuratie heeft van alles wat meer. Bij het spelen van games zie je het verschil. Met name als die games grafisch nogal wat van de computer vragen.

De processor is weer het belangrijke beslispunt. Compaq raadt een 500 MHz Pentium III aan. Het alternatief is AMD's Athlon 500. Die presteert zelfs nog beter dan beide Pentiums. Volgens IJssel de Schepper is de Athlon bijzonder goed. Het geheugen is 128MB. De harde schijf is 8 à 10GB met een uitloper naar 13GB. In de cd-rom drive stoppen we een cd-rw of dvd. Dvd wordt overigens in de praktijk maar weinig gebruikt. De geluidskaart kan iets geavanceerder dan bij het instapmodel. De videokaart is minimaal 16MB.

Bij de monitor moeten we wat langer stilstaan. 17 inch is gebruikelijk in deze categorie. Als mensen een duurdere monitor kiezen, wordt dat vaak een flat panel en geen 19 inch. De 19 inch is ongeveer ƒ600 duurder dan de 17 inch, de platte beeldbuis zo'n ƒ1.600 duurder. Wie vaak achter de pc zit, kan een platte monitor overwegen. De hoge prijs is een beletsel.

Veeleisend
Tenslotte de hi end pc voor veeleisende gebruikers. De processor is 550 MHz, 650 Mhz of meer. Volgend jaar passeren we de 1000 MHz. Als geheugen minimaal 128 MB. De volgende stap is 256 MB. IJssel de Schepper: "Dat lijkt erg veel. Maar over een jaar zit dat in een instapmodel." De harde schijf zal 13 GB tot 18 GB zijn. Er zijn nog wel grotere, maar die werken langzamer. Hoe groter de harde schijf des te lastiger wordt het de informatie te vinden. De computer moet immers binnen een groter gebied zoeken. Dit is te merken als een game vanaf de harde schijf wordt gespeeld. Dan moet je een continue stroom van informatie hebben. Boven de 20GB bestaat er meer kans op haperingen.

Wie zelf video's wil monteren doet er verstandig aan een harde schijf vanaf 13 GB te nemen. Die harde schijf is te ontlasten door de cd-rewriter meteen back-ups te laten maken. Belangrijk voor deze groep gebruikers is de videokaart. In verband met videobewerking is 32 MB geen overbodige luxe. Voor de monitor geldt hetzelfde als bij de standaard-configuratie. Veeleisende gebruikers zullen ook ISDN moeten hebben. Het inloggen gaat sneller. terwijl ook de kwaliteit van de informatie beter is. De kans op foutjes bij de binnengehaalde informatie is kleiner. Ook kortstondig internetten gaat veel gemakkelijker. Binnen enkele seconden ben je on-line.

Pc's uit deze categorie worden bewust gekozen. Ook de bustechnologie wordt belangrijk. Deze bepaalt de maximumsnelheid waarmee informatie tussen onderdelen wordt verstuurd. Om de voordelen van de krachtigere Pentium IIIs volledig te benutten is ook software nodig die voor deze processors is geoptimaliseerd. Tot slot de prijzen. Het instapmodel kost ƒ2000 à ƒ3000 inclusief de monitor. De prijs van het betere standaardmodel varieert tussen ƒ3000 en ƒ4000. Het hi end model kost meer dan ƒ4000.

Publicatiedatum: 18 november 1999