&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Computers? Kinderspel!

door MARJOLEIN HURKMANS

Een driejarige peuter drentelt naar de bank, opent zijn eigen laptopje en start het spel 'Nijntje op stap' op. Dat is geen toekomstvisioen, dat is de realiteit van vandaag de dag. Een beetje kind kan niet alleen met de computer van pappa of mamma overweg, maar heeft tevens zijn eigen apparaat. Tijdens de laatste verkiezing van het Speelgoed van het Jaar was de tendens duidelijk waar te nemen: elektronisch speelgoed is in opmars. Het is pas leuk als er een chip in zit.


Kinderen kunnen niet vroeg genoeg met een computer om leren gaan. Educatief elektronisch speelgoed zoals de V'Tech maakt kinderen rijp voor het grotere werk.

Specialist op het gebied van de kindercomputer is ongetwijfeld V'Tech. Sinds zijn introductie in Nederland in 1992 hoort dit merk jaarlijks bij de genomineerden van bovengenoemde verkiezing. Vier keer wonnen ze een hoofdprijs. Ook dit jaar toen bij het babyspeelgoed het elektronisch lieveheersbeest 'Pimpampoentje' die eer kreeg toebedeeld en in de kleutercategorie de laptop 'Sprekend Muisvriendje' favoriet bleek.

"Wij hebben hier de filosofie dat iedere leeftijdscategorie zijn eigen computer verdient", zegt Brigitte Grutters van V'Tech. "Voor baby's maken we Brabbel Babbelspeeltjes, 3-, 4-jarigen oefenen hun eerste woordjes op een laptopje uit de Schooltje-serie en voor 5- tot 7-jarigen hebben we het systeem Smart Start ontwikkeld. Daarna kunnen kinderen gaan oefenen op de precomputers waarnaar de overstap naar een volwassen computer letterlijk kinderspel is."

Bliepjesspeelgoed
Ze demonstreert de diverse modellen. Gaat het bij de babyspullen nog vooral om het stereotype piepjes- en bliepjesspeelgoed, de laptops voor de oudere kinderen hebben heel wat meer in huis. Er zit een tekstverwerker op, je kunt er zelfs een printer op aansluiten en sommige modellen laten zich met behulp van een hulpstuk verbinden aan de computer van pappa en mamma. "Volgend jaar komen we met een type op de markt waarmee kinderen ook e-mails naar elkaar kunnen verzenden", aldus Brigitte.

"Ja, dan moet de ontvanger ook over een V'Tech-computer beschikken", geeft ze toe. "Onze producten blijven speelgoed. We hebben absoluut niet de intentie om de concurrentie aan te gaan met bijvoorbeeld IBM of Apple. Daarom hebben we onze eigen systemen ontwikkeld. De kindercomputers lijken op het echte werk, maar zijn dat natuurlijk niet."

"We willen trouwens ook niet dat ieder willekeurig spel op onze producten gespeeld kan worden. V'Tech is ooit opgezet door een ingenieur die educatief elektronisch speelgoed voor zijn kinderen wilde ontwikkelen en dat leerzame aspect willen we er per se inhouden. Het is, zeg maar, ons stokpaardje. In een V'tech-computer zal nooit iets van geweld te vinden zijn. Het gaat bij ons toch vooral om taal- en rekenspelletjes."

Werkbank
Maar V'Tech is niet de enige in dit genre. Een erg leuke vinding is de Tonka Werkbank van Hasbro. Een speelgoedgereedschapskist wordt op het toetsenbord van mamma's computer geplaatst. Door bijvoorbeeld de drilboor, hamer en zaag te gebruiken, kan je kind op het scherm van alles in elkaar timmeren. Er is ook een keukenvariant waarmee slagroom kan worden geklopt en taarten versierd.

Dat laatste speeltje kost ruim over de ƒ100, de duurste kindercomputer van V'tech moet bijna ƒ300 opbrengen. Elektronica zoals de Furby, die is voorzien van praatgrage chips, is duur. Is dat wel nodig, kunnen de hedendaagse kinderen zich niet meer gewoon vermaken met een paar planken, een plastic autootje of een doorsnee pop met een theedoek als dekentje? "Kinderen moeten met alle aspecten van het leven kennis maken", aldus Grutters. "Omgaan met computers kunnen ze niet vroeg genoeg op een speelse manier leren. Het hoort er tegenwoordig gewoon bij."

Fantastisch
In de hoop op een stevig gebrachte tegenboodschap bellen we een echte bordspelenfabrikant, krijgen we vast een ander geluid te horen. Welnee, zelfs Roel Steinvoorte, productmanager bij Ravensburger, vindt kindercomputers en spelletjes op cd-rom geweldige uitvindingen. Het gaat alleen maar beter met de bordspellen, beweert hij. "De computerspellen hebben die absoluut niet van de markt verdrongen. Er wordt alleen maar meer gespeeld en dat vinden wij een fantastische ontwikkeling."

"Er zijn drie groepen spelers", legt hij. "De echte bordspelers die uren lang rond de tafel kunnen zitten, de computerfanaten die de hele dag met een muis in de weer zijn en de mensen die graag een spelletje doen en naar een bordspel grijpen als ze met meerderen zijn en anders in hun eentje een elektronisch spelletje spelen. Die tweede groep was toch al nooit geïnteresseerd in kartonnen spellen."

Publicatiedatum: 18 november 1999