De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Gele kaart EC voor Duits
begrotingstekort dichtbij

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De twijfel groeit of Duitsland dit jaar haar financieringstekort, nu nog geraamd op 2,9%, in werkelijkheid onder de verboden grens van 3% weet te houden. Volgens het Duitse financiële blad Capital zal de Europese Commissie eind november al met een 'gele kaart' optreden tegen Duitsland omdat zij de tot op heden gepresenteerde cijfers niet gelooft. Volgens een bron bij de Europese Commissie hoeft er niet gewacht te worden totdat de Duitse regering zelf haar uiteindelijke tekortcijfers bekendmaakt. De EC mag voordien ingrijpen op basis van haar eigen schattingen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
De financiële schade van de over- stromingen afgelopen zomer hangt Duitsland als een molensteen om de nek.
In november komt de commissie met de najaarsramingen over de hele euro-economie, terwijl de Duitse regering wellicht pas in januari een goed beeld heeft over de exacte omvang van het begrotingstekort 2002.

Eerder dit jaar wist Duitsland de 'gele kaart' van de commissie nog te vermijden met de belofte tot beterschap, maar inmiddels wil het niet vlotten met het herstel van de groei. Ook de belastingramingen vallen tegen. Het Duitse ministerie van Financiën doet alle geruchten over een mogelijke gele kaart voor Duitsland af als "wilde speculatie".

Pas volgende maand, als er schattingen binnenkomen over de belastingontvangsten in de laatste maanden van dit jaar, kan de Duitse regering een meer accurate schatting maken over de werkelijke omvang van het tekort over 2002. De eenmalige uitgaven voor de watersnoodramp rond Dresden twee maanden geleden tikken daarbij zwaar aan.

Eerder sprong de commissie Portugal al in de nek, toen dat land een tekort bleek te hebben van 4,1% vorig jaar. Dat is beduidend meer dan de 3% die is toegestaan voor leden van de Economische en Monetaire Unie. Desondanks duurde het tot juli jongstleden voordat de commissie een disciplinaire procedure kon beginnen om Portugal weer op het rechte pad te krijgen. Portugal weet vooralsnog boetes te voorkomen doordat het land voor volgend jaar beterschap belooft.

Als een euroland echt in de problemen raakt en het tekort niet meer onder de 3% krijgt, dan kan de commissie een boete opleggen ter hoogte van maximaal een half procent van het nationaal inkomen van dat land. Overigens maakt een dergelijke boete de zaak alleen nog maar erger voor een bestraft land.

De commissie is de hoeder van het Stabiliteitspact, de hoeksteen die de eurolanden in het gareel moet houden wat betreft de overheidsfinanciën. Naast Portugal en Duitsland verkeren ook Frankrijk en Italië in de gevarenzone.

Frankrijk heeft zich inmiddels al buiten de rijen geplaatst door voor 2003 voorrang te geven aan belastingverlaging en hogere militaire uitgaven. Het gevolg is dat het tekort niet daalt en evenals dit jaar 2,6% blijft. Frankrijk herhaalde gisteren nog eens haar onwrikbare standpunt en deed er nog een schepje bovenop.

De fractieleider van de regerende UMP-partij riep de Europese Centrale Bank op de rente snel te verlagen om zo de kwakkelende Europese economie te stimuleren.

Het gaat niet best met de twee grootste economieën in euroland. Duitsland moest de groei voor dit jaar al aanpassen van 0,75 naar 0,5% en ook volgend jaar gaat het minder. Frankrijk liet gisteren over augustus ook fors tegenvallende cijfers zien wat betreft de industriële productie.

De Europese Commissie en de Europese ministers moesten de afgelopen weken gedwongen door de slechte economische cijfers alle mooie doelstellingen al laten verwateren. De datum waarop alle eurolanden geen begrotingstekort meer mogen hebben werd ten minste uitgesteld tot 2006. In ruil daarvoor kwam de afspraak dat de landen vanaf 2003 hun tekort met ten minste 0,5% per jaar zouden terugdringen. Frankrijk doet echter niet mee.

De Duitse regering kwam begin deze week met een plan dat is gebaseerd op ruim €4 miljard bezuinigingen en €7 miljard lastenverzwaringen, maar de Bundesrat, de Duitse Eerste Kamer, loopt nu al te hoop tegen dergelijke belastingverhogingen. Het is dus maar de vraag of Duitsland die ook door kan voeren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.