De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 10 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Philips stelpt het bloeden
bij divisie Componenten

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Philips zet €400 miljoen aan omzet en ruim 3000 werknemers buiten de deur.
AMSTERDAM - Philips gaat de al bijna twee jaar verlieslijdende divisie Componenten opheffen. Het onderdeel is met een jaaromzet van bijna €3 miljard en 13.000 werknemers (waarvan 1100 in Nederland) een van de kleinere divisies van het elektronicaconcern. De belangrijkste activiteiten van Componenten worden ondergebracht bij de divisies Consumentenelektronica en Halfgeleiders. Het concern neemt in het lopende kwartaal een buitengewone last van €175 miljoen voor deze reorganisatie.

Philips wil ook een deel van de divisie Componenten gaan verkopen. Het betreft hierbij activiteiten die zich bezighouden met relatief verouderde technologieën, zoals analoge speakersystemen, afstandsbedieningen en tuners. Ze zijn samen goed voor een omzet van €400 miljoen en tellen ruim 3000 werknemers.

Door het opheffen van het onderdeel Componenten, dat zich voornamelijk richt op productie van elektronische en digitale onderdelen voor computerapparatuur, vervalt de functie van de Amerikaan Matt Medeiros, de eerste man van deze divisie. Hij verlaat Philips per 1 november. Medeiros volgde twee jaar geleden de huidige Philips-president Gerard Kleisterlee op als de baas van Componenten.

De ingreep leidt ook tot de sluiting van het hoofdkantoor van de Componentendivisie in de Amerikaanse plaats Sunnyvale (Californië). Daardoor komen vijftig medewerkers op straat te staan. Nauwelijks twee jaar geleden werd het hoofdkantoor van de divisie van Eindhoven naar Sunnyvale verplaatst. Philips wilde door de verhuizing naar Silicon Valley gaan profiteren van de snelle ontwikkelingen op het gebied van digitale technologie die er plaatsvonden. Theo van Deursen, die bij Philips zijn sporen heeft verdiend in de top van de divisie Licht, gaat de ontmantelingsoperatie vanuit Eindhoven leiden.

Philips beoogt met het opheffen van de Componentendivisie de kosten sterk terug te brengen. Door de crisis in de computer- en telecomsector heeft dit onderdeel vorig jaar een operationeel verlies van €667 miljoen geleden. De divisie zag de omzet in 2001 bijna halveren tot €2,8 miljard.

Door het ontmantelen van de Componententak wil Philips ook de concernstructuur vereenvoudigen. De productie van schermpjes en speakers voor mobiele telefoons wordt ondergebracht bij de divisie Halfgeleiders. Activiteiten op het gebied van digitale schermen en draadloze verbindingen vallen voortaan onder Consumentenelektronica. De verlieslijdende productie van optische opslagsystemen (voornamelijk voor dvd- en cd-spelers) wordt gereorganiseerd in een poging dit onderdeel op termijn te laten terugkeren in de zwarte cijfers.

Hoewel het laten verdwijnen van de divisie Componenten een zware ingreep is, komt deze voor de financiële wereld niet helemaal onverwacht. "We hebben Componenten in de laatste jaren steeds kleiner zien worden", oordeelt analist Bert Siebrand (SNS Securities). "Het ging slecht met dit onderdeel. Het was zelfs onwaarschijnlijk dat het in 2003 winstgevend zou worden."

Siebrand heeft er dan ook begrip voor dat Philips de ambities op de componentenmarkt terugschroeft. "Componenten is een heel moeilijke markt. Soms gaat het een paar kwartalen goed. Maar dan treden plotseling een aantal Koreaanse en Chinese spelers toe, en lijdt Philips weer twee jaar verlies op deze markt."

Naast de Componentendivisie heeft Philips ook het mes gezet in de Halfgeleiderdivisie. Door tegenvallende afzet van halfgeleiders wordt de productie ervan aanzienlijk teruggebracht. Dit zal bij de halfgeleiderfabriek van Philips in Nijmegen de komende twee jaar leiden tot het verdwijnen van 150 arbeidsplaatsen. Voor de hele reorganisatie bij Halfgeleiders neemt Philips in het vierde kwartaal van dit jaar of in het eerste kwartaal van 2003 een buitengewone last van €200 tot €225 miljoen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 10 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.