De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 10 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak zonder richting
   
 

AMSTERDAM - De rijzende sterren van een dag eerder vielen gisteren. En vica versa. Maar ook gedurende de handelsdag springen fondsen onverwachts in en uit de gratie. Dat is zo ongeveer het beeld dat de Amsterdamse effectenbeurs gisteren vertoonde. De toonaangevende AEX-index sloot de dag af met een beperkt verlies van 1,07 punten op 291,44, maar stond ook even op 285 punten. Ook de Midkap liet een grillig beeld zien. De dag begon positief, maar de index dook later onder de grens van 280 punten om uiteindelijk te sluiten met een verlies van 4,67 punten op 277,97.

Akzo Nobel kreeg het in eerste instantie flink voor de kiezen toen het moest melden dat de introductie van een potentiële kaskraker, het medicijn gepirone ER, opnieuw wordt uitgesteld. Het is de tweede keer dat de lancering van het middel, dat beter bekend staat als Ariza, op zich laat wachten. Gepirone ER zal naar verwachting een aantal jaren na introductie een piekomzet genereren van €500 miljoen. Beleggers waren dan ook niet te spreken over de vertraging en het aandeel Akzo dook na bekendmaking met ruim 10%. "Een onterecht harde afstraffing", oordeelden analisten. Later op de dag krabbelde de koers weer op en uiteindelijk bleef het verlies beperkt tot €1,23, op €32,20.

Volgens René Lokenberg directeur marktstrategie van Van der Hoop Effektenbank is het koersverloop van Akzo exemplarisch voor het hele beurssentiment. "De markten schrikken van alles. Het schiet heen en weer."

Het koersverloop van het aandeel Buhrmann is wat hem betreft ook zo'n voorbeeld. De kantoorartikelenleverancier werd maandag al keihard afgestraft voor een tweede winstwaarschuwing in twee maanden tijd met een daling van 43%. Gisteren verloor het aandeel nog eens bijna 12% en bereikte met €2,52 een historisch dieptepunt. SNS Securities verlaagde overigens het advies van kopen naar houden.

Automatiseerder CMG werd eerder nog beloond voor de fusieplannen met het Britse Logica met een koerswinst van ruim 44%, maar moest gisteren weer bijna 10% inleveren. "Als de koers even oploopt, maken beleggers daar meteen gebruik van om hun stukken te verkopen. Al winnen ze daar maar een dubbeltje mee. Mensen willen gewoon geen aandelen meer hebben", aldus Lokenberg.

Ahold maakte het verlies van een dag eerder deels weer goed. Het aandeel won ruim 7% op €11,06. Dinsdag lag het aandeel fors onder druk na berichtgeving dat het concern mogelijk gedwongen wordt de partners van joint-ventures in Scandinavië en Centraal Amerika uit te kopen. Volgens Effectenbank Stroeve was de scherpe koersdaling op dit nieuws ook niet terecht, omdat de situatie zich pas in april volgend jaar voordoet en dan nog alleen als partijen zich willen terugtrekken uit de joint-venture. Wel vindt de bank de continue stroom verrassingen van Ahold een negatief punt. Het Tsjechische weekblad Tyden wist overigens te melden dat Ahold zijn marktaandeel in Tsjechië binnen vijf jaar wil opschroeven tot 30%. Op dit moment heeft de grootgrutter in dat land een marktaandeel van 14%.

Onder de financials was ABN Amro het enige fonds dat niet in het rood dook. De bank won bijna 4% op €10,85. Aegon verloor €0,14 op €10,42, ondanks geruststellende woorden van bestuursvoorzitter Don Shepard dat Aegon op dit moment geen extra kapitaal nodig om zijn eigen vermogen te versterken. Veel verzekeraars zien zich door de lage beurskoersen genoodzaakt een claimemissie uit te geven.

In de MidKap-index was slechts één fonds positief gestemd, namelijk Océ met een bescheiden winstje van 0,4%. Pinkroccade bleef op hetzelfde niveau. Grootste daler was Ordina, gevolgd door Nutreco, ASMI en Vedior. Er waren opnieuw geruchten rond de verkoop van de aluminiumdivisie van Corus. Ditmaal wist de Duitse zakenkrant te melden dat het Franse Pechiney er ongeveer €950 miljoen voor op tafel wil leggen. De transactie zou begin volgende week bekend worden gemaakt. Het genoemde bedrag is minder dan de €1,25 miljard waar deskundigen enkele maanden geleden de waarde van de aluminiumdivisie op waardeerden. Corus sloot bijna 5% lager op €0,59.

Marjan van Beuningen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 10 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.