De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 10 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Doodsangst in VS
voor sluipschutter

   
 

door Pieter Nijdam SILVER SPRING - Het is halfvier in de middag. De Benjamin Tasker-school in Bowie gaat uit. Op de trappen voor de ingang kijken leerlingen schuchter om zich heen. Op alle hoeken van de straat staan politieauto's. Een dag eerder werd bij dezelfde schoolingang een 13-jarige jongen in de borst getroffen door een kogel van .223 kaliber. De jongen ligt in het ziekenhuis en zijn toestand is nog steeds kritiek.

Hij is het achtste slachtoffer van een psychopathische sluipschutter en mag nog van geluk spreken. Zes van hen waren op slag dood. De scherpschutter sloeg in alle gevallen op klaarlichte dag toe en gebruikte voor ieder doelwit slechts één kogel. Sporen liet hij nauwelijks achter.

Bij een bosje op 150 meter van de Benjamin Tasker-school trof de politie een tarotkaart aan. Het ging om de zogenoemde 'kaart des doods'. Achterop stond de lugubere boodschap: "Beste politieman: ik ben God." Enkele meters van de kaart lag de huls van een kogel. Het gras was platgetrapt waardoor de politie aanneemt dat de sluipmoordenaar rustig heeft afgewacht tot hij zijn slachtoffer in het vizier kreeg. De angst rond Amerika's hoofdstad Washington in de Amerikaanse staat Maryland is inmiddels tot buitengewoon grote proporties gegroeid. Veel burgers zijn nog steeds getraumatiseerd door de aanslag op het Pentagon op 11 september vorig jaar en de antrax-brieven, waarvan de meeste in Maryland opdoken.

Hannibal

Vorige week gingen in alle bioscopen in de Verenigde Staten de film Red Dragon in première. Het is het vervolg op Silence of the Lambs, waarin opnieuw Anthony Hopkins de hoogbegaafde psychopatische seriemoordenaar Hannibal Lector speelt. De films zijn gebaseerd op een waar verhaal. Alsof het toeval er mee speelt woonde de echte Hannibal ook in Maryland. Hij stond bekend als een briljant psychiater en het duurde jaren voordat de FBI er achter kwam dat hij tenminste veertien moorden op zijn geweten had.

"Wij weten helemaal niets. De informatie van de politie is nul. Het enige wat we te horen hebben gekregen is zoveel mogelijk binnen te blijven", zegt een verontruste moeder die haar auto pal voor de schoolingang heeft geparkeerd. Terwijl haar dochter de auto in rent, zegt ze: "Dit kan zo niet langer duren. We doen al een week geen oog dicht. De kinderen kunnen zich op school niet concentreren. Ze zijn doodnerveus en wij ook. Wat doen de autoriteiten eigenlijk?"

Op last van de FBI heeft de politie inderdaad een volledige informatiestop afgekondigd. Dr. Harvey Kushner, een expert op het gebied van seriemoordenaars, begrijpt dat wel. "De politie heeft voor zover ik weet nauwelijks een spoor, ondanks de 7.500 tips die de afgelopen zeven dagen zijn binnen gekomen. Toch moet alle informatie worden nagetrokken. Inmiddels is een beloning uitgeloofd van 237.000 dollar voor de gouden tip."

Kushner is ervan overtuigd dat het om een psychopathische seriemoordenaar gaat. "Het is volgens mij een man van tussen de 25 en 35 jaar, die een militaire opleiding heeft gehad of zijn hele leven wapens gebruikt heeft. "

"Wat opvalt is dat hij zijn slachtoffers uitpikt uit alle leeftijdscategorieën en dat het doorsneeburgers zijn. Meestal hebben seriemoordenaars het gemunt op personen van dezelfde leeftijd met een gelijksoortige achtergrond. Dat hij de politie wil tarten, komt overeen met veel seriemoordenaars", aldus dr. Kushner.

Michael Welner, een forensisch psychiater verbonden aan het universitaire ziekenhuis van New York (NYU), meent dat juist de schietbekwaamheid van de moordenaar een belangrijke aanwijzing is voor de politie"Volgens mij gaat het om een ongetrouwde blanke man, die is geobsedeerd door jagen op mensen. Hij denkt bovendien superieur te zijn aan zijn medemens en in het bijzonder de autoriteiten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 10 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.