De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 9 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Eurolanden ruziën om
Frans begrotingstekort

Van onze correspondent

   
 

LUXEMBURG - Door volgend jaar niet te willen bezuinigen, heeft Frankrijk zich de woede van de overige elf eurolanden op de hals gehaald. Voor de eerste maal is er sprake van een echt conflict tussen de eurolanden onderling. Behalve Frankrijk hebben de overige eurolanden met een dreigend te hoog begrotingstekort, zich wel vastgelegd om dat met ten minste 0,5% per jaar terug te gaan brengen. Verder lijkt het dossier om binnen de EU te komen tot uitwisseling van fiscale informatie, om daarmee belastingontduiking tegen te gaan, een stille dood te gaan sterven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 21kb)
FRANCIS MER ...Frankrijk niet grootste zondaar ... <\N\N (Foto: AP)
Dat waren gisteren de twee voornaamste uitkomsten van de maandelijkse vergadering van Europese ministers van Financiën (Ecofin), ditmaal in Luxemburg. Frankrijk volhardde gisternacht in zijn koppige houding door het begrotingstekort voor volgend jaar niet omlaag te willen brengen. Het Franse tekort blijft evenals dit jaar 2,6%. Elf van de twaalf eurolanden willen dat Frankrijk volgend jaar begint het tekort met minimaal 0,5% per jaar terug te dringen, zoals ook de overige probleemlanden Duitsland, Italië en Portugal zullen doen. Maar in dat tempo bereikt Duitsland pas in 2009 begrotingsevenwicht. Dat zou drie jaar later zijn dan de Europese Commissie voor ogen stond. Maar volgens minister Hoogervorst (Financiën) moet men de afspraken niet zo lezen. Landen met fikse tekorten moeten volgens hem natuurlijk meer doen dan een half procent per jaar.

Voor het eerst sinds de invoering van de euro is daarmee sprake van een echt conflict in euroland. Dat betekent ook dat over de Franse houding het laatste woord nog niet gezegd zal zijn. De commissie kan desnoods de komende weken een 'gele kaart' aan Frankrijk geven als het land dreigt te ontsporen. "De beroerdste uitkomst zou een waterig compromis zijn geweest. Ik ben blij dat nu duidelijk is dat alle landen, op één na, hebben gezegd dat ze hard zullen werken en hun tekort omlaag brengen met een half procent vanaf 2003", aldus Hoogervorst.

De Franse minister Francis Mer (Financiën) zei dat zijn land zich het recht voorbehoudt om de eigen nationale belangen eerst te bedienen. "Voor 2003 vindt mijn regering dat er andere prioriteiten zijn, bijvoorbeeld grotere militaire uitgaven." Volgens Mer is Frankrijk ook niet de grootste zondaar van de grote landen. Het Duitse tekort is nu geraamd op 2,9%. Aanvankelijk leek de discussie in de eurogroep zich toe te spitsen op het plan van eurocommissaris Solbes (Monetaire Zaken) om Frankrijk, Italië, Duitsland en Portugal toe te staan niet in 2004, maar pas in 2006 hun begroting in evenwicht te hebben. De drie grote landen dreigen inmiddels de 3%-norm te overschrijden en Portugal is daar al overheen. De datum van 2006 staat nu niet meer op papier. Maar in de praktijk is er wel rek in de toekomst, zo legde gisteren een commissiewoordvoerder uit, omdat er simpelweg niet zo snel zo veel bezuinigd kan worden.

De Franse opstelling leidt er echter toe dat Frankrijk pas in 2007 een begrotingsevenwicht kan bereiken. Volgens Solbes valt "de finale datum voor een begrotingsevenwicht voor elk land nog niet vast te leggen". Ook Hoogervorst kon niet bevestigen dat alle landen zich nu aan 2004 zullen houden, zoals hij had geëist. Maar op Frankrijk na is er dus nu duidelijk een jaarlijkse neerwaartse trend, wat de begrotingstekorten betreft. "Ook is het goed voor de geloofwaardigheid van het Stabiliteitspact, dat nu elf landen zich daar zo duidelijk achter stellen."

Hoogervorst verbaasde zich over de koppige houding van de Fransen. "Er zit wel een duidelijke boodschap achter. Met wat boekhoudkundige trucjes hadden ze toch makkelijk volgend jaar een tekort van 2,3% kunnen laten zien."

ECB-president Duisenberg sprak gisteren in het europarlement in Brussel. Hij zei het cruciaal te vinden dat de meeste Europese landen nu hun strategie om de tekorten jaarlijks met 0,5% omlaag te brengen, zo duidelijk hebben uitgesproken. Het buiten de boot vallen van Frankrijk noemde hij wel teleurstellend. Morgen komt het ECB-bestuur weer bijeen, maar een rentewijziging valt niet te verwachten.

De EU gaat overigens voorlopig geen sancties instellen tegen Zwitserland. Dat land blijft weigeren zijn bankgeheim op te heffen voor Europese rekeninghouders. Hooguit willen de Zwitsers een bronheffing invoeren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.