De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 9 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  CMG schittert op Damrak
   
 

AMSTERDAM - Automatiseerder CMG was gisteren dé ster van het Damrak. Het vroegtijdig uitgelekte bericht over een op handen zijnde fusie met de Britse concurrent Logica zorgde ervoor dat de koers als een raket omhoog schoot. Enthousiaste aandeelhouders zetten het aandeel op 44,4% winst, waardoor werd gesloten op €0,91. In Londen sloot het aandeel CMG 18,25 pence hoger op 58,25 pence.

CMG was niet gelukkig met de vroegtijdige berichtgeving, en zag zich genoodzaakt een officiële verklaring uit te geven waarin het bedrijf toegaf 'verkennende gesprekken' te voeren met Logica. Er moet nog een boekenonderzoek plaatsvinden. Maar als de fusie doorgaat, zal een nieuw bedrijf worden gevormd waarin CMG-aandeelhouders 40% van de zeggenschap krijgen en Logica-aandeelhouders 60%. Volgens analisten betekent deze verhouding op basis van de slotkoersen van afgelopen maandag een bonus voor de aandeelhouders van CMG.

Terwijl CMG de hele dag stevig in de plus stond, moesten andere hoofdfondsen de winst van de ochtenduren in de middag prijsgeven na een speech van ECB-president Wim Duisenberg. Daarin liet hij doorschemeren dat de rente in de eurozone voorlopig onveranderd blijft. Volgens Duisenberg heeft de economie 'stabiliteit' nodig om te herstellen van de laagste groei sinds begin jaren negentig.

Ook een negatieve stemming op Wall Street drukte de Europese indices in de min. Hoewel de handel in Amerika even leek aan te trekken, was er bij sluiting van het Damrak sprake van een verlies van 0,54% voor de Dow en 0,56% van de technologiebeurs Nasdaq. Uiteindelijk sloot de AEX op 292,51, een verlies van 7,98 punten (2,66%). De Midkap zag aan het eind van de dag een klein winstje van 0,34 punten (0,12%) op 282,64.

Ook de overige Europese indices moesten verliezen incasseren. In Londen sloot de FTSE-100 1,33% lager op 3730,50 terwijl in Parijs de CAC 40 1,44% verloor op 2694,23. Van de grote drie leed Frankfurt het zwaarste verlies. De Duitse beursgraadmeter DAX moest 1,7% terug naar 2622,09.

De AEX telde slechts vier winnaars tegenover twintig verliezers. Naast CMG behoorde ook branchegenoot Getronics tot de opvallende winnaars. Getronics dikte 5,33% aan op €0,79. Aegon klom met 2,03% naar €10,56. Wolters Kluwer sloot de rij van winnaars op €19,40, een winst van 0,26%.

Een scherpe koersdaling van Ahold met 9,63% naar €10,32 trok de AEX 1,38 in-dexpunten naar beneden. Ahold maakte bekend dat de opzet van joint ventures in Scandinavië en Centraal Amerika het bedrijf onder zekere omstandigheden kan dwingen de partners uit te kopen. In Scandinavië werkt Ahold samen met ICA Forbundet en Cania. Gedrieën hebben zij een joint venture waarin Ahold een belang heeft van 50%. Als een van beide partijen wil verkopen, en de ander is niet geïnteresseerd, moet Ahold het belang overnemen. Overigens zal deze situatie zich volgens het contract niet voor april 2004 voordoen. In Centraal Amerika is de familie Paiz partner in een joint venture. Verder werd bekend dat het aantal klanten van Albert, de bezorgservice van Albert Heijn, lager uitvalt dan werd verwacht. Als gevolg hiervan sluit Ahold het distributiecentrum in Beverwijk met ingang van januari volgend jaar. Hoewel er sprake is van een toename van het aantal klanten, blijft de groei toch achter bij de prognoses.

Buhrmann, dat maandag werd afgestraft met een daling van 43% na het terugtrekken van de winstverwachting voor dit jaar, kreeg gisteren nog een tikje na. Kredietbeoordelaar Moody's schermt met een mogelijke neerwaartse bijstelling van de kredietbeoordeling van Buhrmann als gevolg van de winstwaarschuwing. Moody's heeft twijfels over de groei van de kasstroom en het verlagen van de schuldenlast. Buhrmann verloor 1,04% en noteerde €2,85.

Koninklijke Olie bevestigde tijdens een bijeenkomst in de Verenigde Staten de eerder bekendgemaakte doelstellingen van een jaarlijkse kostendaling met 3%. Tevens werd bekend dat de onderneming het aantal tankstations in de VS met 30% zal reduceren, eerder werd nog uitgegaan van een reductie met 15%. De 'Olies' sloten 2,32% lager op €41,27.

In de Midkap behoorden Fugro (+3,86%), Corus (+3,33%) en Vedior (+2,51%) tot de grootste stijgers. Vedior kreeg steun in de rug van een Frans rapport waarin een stijging van het aantal uitzendkrachten in augustus werd gemeld. De uitzender behaalt in Frankrijk zo'n 40% van zijn omzet. Verder kwam er positief nieuws uit Duitsland, waar het werkloosheidscijfer lager uitkwam dan verwacht. Collega-uitzender Randstad reageerde lauw op het goede nieuws. Het aandeel sloot overanderd op €5,40.

Monique Harmsen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.