De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 9 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  CMG en Logica bekijken
mogelijkheid tot fuseren

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - De automatiseringsbedrijven CMG en Logica zijn in gesprek over een fusie van beide bedrijven. Nadat het nieuws van de besprekingen vroegtijdig uitlekte in de Britse media kwamen beide bedrijven gisteren met een verklaring dat er gesprekken gaande zijn naar de commerciële voordelen van een fusie. Deze besprekingen bevinden zich echter nog een in pril stadium. Er moet nog een boekenonderzoek plaatsvinden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (300x200, 14kb)
.
Als de fusie doorgaat, ontstaat volgens de verklaring van beide bedrijven een van de grootste Europese beursgenoteerde ict-ondernemingen en een bedrijf dat toonaangevend is op het gebied van mobiel berichtenverkeer zoals sms en zijn opvolger mms (multimedia services), waarmee ook beelden via de mobiele telefoon verstuurd kunnen worden.

Zowel het Brits/Nederlandse CMG als het Britse Logica zijn belangrijke partijen op deze markt, waar ook Ericsson en Nokia zich op richten.

De transactie zal plaatsvinden via aandelen. Aandeelhouders CMG zouden 40% in het nieuw te vormen bedrijf krijgen en bezitters van aandelen Logica 60%. De huidige bestuursvoorzitter van CMG, Cor Stutterheim, krijgt volgens de plannen de functie van non-executive chairman, terwijl Logica-bestuursvoorzitter Martin Read als bestuursvoorzitter de dagelijkse leiding op zich neemt.

In reactie op het bekend worden van de fusiegesprekken schoot de koers van CMG gisterochtend in Amsterdam met ruim 40% omhoog. Het aandeel, dat de afgelopen tijd net als andere ict-ondernemingen zware averij opliep, sloot gistermiddag 44,4% hoger op €0,91. Op de Londense beurs moest Logica het met minder enthousiasme doen. Het aandeel pakte een winst van 9,75 pence (oftewel 7,5%) op 134,75 pence.

Dat is logisch gezien het feit dat op basis van de marktkapitalisatie van beide bedrijven de verdeling zou uitkomen op 30% voor CMG en 70% voor Logica. Afgelopen maandag sloot het aandeel Logica in Londen op 125 pence waarmee de marktwaarde uitkwam op £560 miljoen, terwijl CMG in Londen bij slot 40 pence noteerde en de marktwaarde £248 miljoen bedroeg. CMG-aandeelhouders krijgen op basis van deze koersen een bonus.

Als wordt gekeken naar omzet, is de nieuwe combinatie de op drie na grootste Europese beursgenoteerde onderneming. Op nummer één staat Cap Gemini Ernst & Young, gevolgd door de Frans/Nederlandse combinatie Atos Origin. Het Nederlandse Getronics neemt de derde plaats in. Daarnaast zijn er ook nog een aantal Amerikaanse spelers op de markt actief, zoals IBM en EDS. Deze twee zijn beide groter dan de grootste Europese speler.

Zowel CMG als Logica is actief in de ict-dienstverlening en het mobiele berichtenverkeer. Met het samengaan krijgt CMG, dat een stevige positie op de Nederlandse en Engelse markt heeft, ook een betere positie in Frankrijk en Duitsland. Stutterheim heeft de afgelopen jaren regelmatig laten doorschemeren dat CMG onvoldoende schaalgrootte had in Duitsland. Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers afgelopen augustus stelde Stutterheim echter onomwonden dat CMG niet van plan was zich terug te trekken uit Duitsland. "We zijn er marktleider op het gebied van bankenrapportage aan centrale banken."

In Nederland en Groot-Brittannië is er bij een eventuele fusie tussen CMG en Logica sprake van overlapping op het gebied van ict-dienstverlening. Hier zijn volgens analist Peter Olofsen (Effectenbank Stroeve) kostenbesparingen in ondersteunende functies te realiseren. Olofsen stelt dat de fusie vooral een defensieve stap is van beide bedrijven. Naast de beoogde kostenbesparing staan zij samen ook sterker in de concurrentiestrijd met Ericsson en Nokia, die op dit moment de markt voor mms-platformen afromen en hierop de eerste en tweede positie innemen. CMG heeft onvoldoende munitie in de concurrentieslag met Nokia en Ericsson op de telecommarkt. Deze laatste twee pakken een steeds groter deel van de markt. Naast toestellen en netwerken bieden zij hun klanten tegelijkertijd ook mms-platformen aan met forse kortingen. Logica, een grote partij op het gebied van sms, heeft de opvolger mms een beetje links laten liggen en kijkt hier tegen een achterstand aan. In een grotere organisatie zouden de ontwikkelingskosten voor mms beter te dragen zijn.

De beoogde partners ontkomen beide niet aan reorganisaties om hun kosten af te stemmen op de marktomstandigheden. Logica bracht het afgelopen jaar het aantal werknemers al terug van 11.908 in 2001 naar 10.896. In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2002/2003 zullen er nog eens 450 banen komen te vervallen. CMG ontsloeg onlangs 118 werknemers bij de vestigingen in Leeuwarden en Groningen. Volgens een verklaring van beide bedrijven is er de komende weken geen nieuws over de fusie te verwachten. Zij stellen echter dat de aandeelhouders van de ontwikkelingen op de hoogte zullen worden gehouden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.