De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 9 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Herfinancieren schuld
Brazilië in gevarenzone'

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - "Het risico is groot dat Brazilië dezelfde kant op gaat als Argentinië, omdat het herfinancieren van de staatsschuld dadelijk bijzonder duur, en dus praktisch onmogelijk zal blijken", waarschuwt voorzitter José Prada Levy van de Vereniging van Buitenlandse Banken in Brazilië (ABBC). Volgens Prada Levy, die spreekt namens 81 internationale banken met vestigingen in het Zuid-Amerikaanse land, waaronder ABN Amro en ING, vergt het herfinancieren van de schuld een mate van geloofwaardigheid en expertise die de favoriete presidentskandidaat Lula da Silva "ten enenmale mist".

De ABBC-voorzitter vreest dat de steeds maar stijgende risicopremie (Brazilië betaalt momenteel een toeslag van ongeveer 25% op de basisrente om de kredietgevers te compenseren voor het niet ondenkbare gevaar van een betalingsstop) de vervanging van oude obligaties door nieuwe straks onmogelijk zal maken. De centrale bank in Brazilië zag zich de afgelopen paar weken al verschillende malen gedwongen schulden daadwerkelijk af te lossen, omdat herfinanciering alleen tegen bijna-woekerrentes mogelijk bleek. De bank moest hiervoor de valutareserve van het land aansnijden.

Hoewel Prada Levy erkent dat Brazilië dankzij de reeds toegezegde steunfondsen van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen tot in de tweede helft van het volgend jaar, waarschuwt de bankier dat de toekomstige president dan wel stipt de beleidsrichtlijnen van het IMF moet naleven. "Het is zelfs waarschijnlijk dat het fonds deze voorwaarden enigszins zal aanscherpen wanneer de indruk bestaat dat de monetaire autoriteiten van Brazilië de financiële teugels iets te veel laten vieren", aldus de ABBC-voorzitter, die ronduit stelt dat Lula het misschien "goed bedoelt" maar door zijn gebrek aan ervaring en scholing als president zal zijn overgeleverd aan de politici die hem omringen.

"Het komt mij voor als bijzonder onwaarschijnlijk dat Lula dadelijk weerstand zal kunnen bieden aan de roep van zijn medestanders om allerlei extra uitgaven, en er vervolgens in slaagt het strenge en vooral sobere fiscale beleid op te leggen dat nodig is. Ik zie dat gewoonweg niet gebeuren", aldus Prada Levy.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.