De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 8 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  De 'moetjes' van Ahold

Van een onzer verslaggevers

   
 

ZAANDAM - Supermarktconcern Ahold is gedwongen om in Scandinavië en Centraal-Amerika partners uit te kopen als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. In Scandinavië is een 'moetje' aan de orde, als een van de twee lokale partners van zijn belang af wil en geen overeenstemming weet te bereiken over verkoop aan de ander; in Centraal-Amerika doet de situatie zich voor als het belang van de huidige partner met tweederde afneemt. "Met Argentinië is de situatie totaal onvergelijkbaar."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 37kb)
ICA in Scandinavië <\N\N
In Argentinië leidde de gedwongen uitkoop van een zakenpartner tot ruim €1 miljard schade. In Scandinavië werkt Ahold samen met ICA Forbundet en Canica. Gedrieën hebben ze een joint venture onder de naam ICA Ahold Holding AB. Ahold heeft daarin een belang van 50%. ICA Forbundet - de verenigde ICA-winkeliers - houdt 30%. De overige 20% is in handen van Canica, de investeringsmaatschappij van de Noorse familie Hagen.

Volgens de joint venture-overeenkomst (uit april 2000) kunnen de partners besluiten om na vier jaar hun belang van de hand te doen (dus niet eerder dan na april 2004). Als een van beide Scandinavische partijen dan af wil van zijn belang, dan moeten zij hun stukken eerst aanbieden aan de ander. Als men er onderling niet uitkomt, dan is Ahold verplicht de aandelen af te nemen, liet Ahold gisteren weten.

In Centraal-Amerika werkt de Zaanse grootgrutter samen met de familie Paiz. Beide partijen hebben een belang van 50% in Paiz Ahold, die op haar beurt een belang heeft van 66,6% in Carhco (de Central American Retail Holding Company). Het belang van de familie Paiz in Carhco is daarmee 33,3% (de helft van 66,6). Als dat afneemt tot onder de 13,3% - bijvoorbeeld omdat Ahold meer dan evenredig investeert (waardoor de partner zijn belang ziet verwateren) - dan is Ahold verplicht de Paiz-aandelen over te nemen, aldus het supermarktbedrijf.

Beide gevallen doen denken aan afspraken die Ahold had met zijn zakenpartner in Latijns-Amerika. In onder meer Argentinië deed de Zaanse grootgrutter zaken met de familie Peirano, waarvan drie broers inmiddels vastzitten wegens fraude en één voortvluchtig is. Deze familie moest Ahold eerder dit jaar veel te duur uitkopen uit de gezamenlijke onderneming Disco Ahold International. In die onderneming - ook actief in Chili, Peru en Paraguay - investeerde Ahold in totaal €1,3 miljard. Daarvan bleek €1,1 miljard weggegooid geld, erkende Ahold eerder dit jaar.

"De situatie in Scandinavië en Centraal-Amerika is totaal onvergelijkbaar met die in Argentinië", stelt een woordvoerster van Ahold desgevraagd. "In Argentinië was vooraf een prijs vastgesteld die op het moment dat de partner werd uitgekocht niet meer de reële marktwaarde was. Daardoor moesten we een afboeking doen." Dat is in Scandinavië en Centraal-Amerika niet het geval, benadrukt ze.

Mocht Ahold gedwongen worden ICA Forbundet, Canica of de familie Paiz uit te kopen, dan gebeurt dat tegen de dan geldende marktwaarde die zal worden vastgesteld door "een onafhankelijke derde", aldus Ahold. Daarmee lijken nieuwe zeperds 'à la Argentinië' niet aan de orde.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.