De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 9 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Invasie Gazastrook
'kwestie van tijd'

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Een invasie van het Israëlische leger in de dichtbevolkte Palestijnse Gazastrook wordt niet langer uitgesloten. Volgens de krant Haaretz heeft Israël zijn trouwe bondgenoot Amerika laten weten dat zo'n grootschalige actie "slechts een kwestie van tijd is".

De Israëlische premier Ariel Sjaron lijkt zich niet geremd te voelen door de kritiek op de Israëlische acties in de Gazastrook waarbij maandag 14 Palestijnen zijn omgekomen. Sjaron spreekt van "een succes" en heeft aangekondigd dat er meer Israëlische invallen in de Gazastrook zijn te verwachten.

Hij lijkt daarmee weer de confrontatie aan te gaan met de Amerikaanse regering, die had laten weten ,,diep bezorgd" te zijn over de aanvallen. Vorige maand brak Sjaron het beleg van het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Jasser Arafat af onder Amerikaanse druk.

De Palestijnen wijzen erop dat iedere keer als er een periode van rust mogelijk lijkt Sjaron weer voor een harde ingreep kiest. Een tactiek die ook door de Palestijnse zelfmoordenaars van Hamas wordt gevolgd. Daarmee laadt de Israëlische premier de verdenking op zich niet geïnteresseerd te zijn in een politieke oplossing die hem dwingt tot pijnlijke maatregelen zoals het verwijderen van de joodse nederzettingen uit Palestijns gebied.

Sjaron zei wel de gedode burgers te betreuren, maar dat dit soms niet te voorkomen is omdat de 'terroristen' zich onder Palestijnse burgers verschuilen. Het leverde hem ook binnenlandse kritiek op.

In een commentaar schreef de grootste krant van het land, Yediot Aharonot: ,,In het Israël van 2002 kan alles worden verklaard door de uitspraak 'ze verschuilden zich achter burgers'. Volgens die theorie kan een legereenheid het huis van een gezocht persoon binnendringen en zijn moeder doodschieten en wij halen er verder onze schouders over op. Als een actie om terroristen op te sporen eindigt zonder hun arrest maar met een schietpartij bij een moskee is de enige vraag die we ons stellen: wat zullen de VS zeggen?"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.