De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 9 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Trimble eist vertrek
ministers Sinn Fein

Van onze correspondent

   
 

LONDEN - De Noord-Ierse premier David Trimble eist in een ultimatum aan de Britse premier Tony Blair het vertrek van het katholieke Sinn Fein, de politieke tak van het Iers Republikeins Leger (IRA) uit de Noord-Ierse coalitieregering.

Trimble wil dat de twee Sinn Fein-ministers uiterlijk maandag via een motie tot opstappen worden gedwongen. Indien dit niet gebeurt, zullen premier Trimble en zijn Ulster Unionistische Partij (UUP) de regering ten val brengen.

Hij verklaarde dit gistermiddag na afloop van het crisisoverleg met de Britse premier Blair op Downingstreet 10 in Londen.

De crisis wordt grotendeels veroorzaakt door een spionageschandaal.

De IRA zou via Sinn Fein-leden de beschikking hebben gehad over belangrijke Britse regeringsdocumenten. Ook zou het IRA geheime correspondentie hebben onderschept tussen de Amerikaanse president Bush en Blair.

Spion

In Belfast werd gisteren een vermoedelijke spion voorgeleid. Het gaat om de 44-jarige katholieke ambtenaar William Mackessy. Terwijl hij werkte bij het Britse ministerie voor Noord-Ierland zou hij geheime documenten aan Sinn Fein en het IRA hebben doorgespeeld.

Twee leden van Sinn Fein zijn al eerder in staat van beschuldiging gesteld omdat zij de documenten van Mackessy zouden hebben gekregen. Naar aanleiding van het spionageschandaal hebben de twee protestantse partijen in de Noord-Ierse regering, de radicale Democratic Unionist Party (DUP) van dominee Ian Paisley en de gematigde UUP van Trimble, het aftreden van de twee ministers van Sinn Fein geëist.

De belangrijkste katholieke coalitiepartij, de gematigde SDLP, weigert echter een motie van wantrouwen te steunen. Trimble wil dat Blair de SDLP onder druk zet om akkoord te gaan met een motie tegen de twee ministers van Sinn Fein. Blair heeft geen toezeggingen gedaan. Hij ontmoet vandaag andere hoofdrolspelers in het conflict.

De twee DUP-ministers, die gisteren aankondigden binnen 24 uur af te treden hebben hun besluit tot vrijdag opgeschort. De Noord-Ierse regering telt in totaal twaalf ministersposten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.