De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 9 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Europa ziet matiging
in Irak-rede Bush

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Europese en Arabische bondgenoten van de Verenigde Staten zijn opgelucht dat president George Bush de voorkeur geeft aan een diplomatieke oplossing voor hervatting van de wapeninspecties in Irak. Bush zei gisternacht in een televisietoespraak dat een oorlog tegen de Iraakse president Saddam Hoessein "niet ophanden, noch onvermijdelijk" is.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
George Bush (Foto: REUTERS)
De NAVO-lidstaten hopen dat de Veiligheidsraad binnenkort tot een akkoord komt over een (of twee) resolutie(s), waarin de spelregels staan voor de VN-wapeninspecties in Irak. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, liet echter doorschemeren dat de onderhandelingen tussen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad - VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk - nog wel enkele weken zouden kunnen voortduren. Om dit overleg te kunnen bijwonen heeft Powell een voorgenomen reis naar Midden-Amerika afgezegd.

Volgens hoge diplomaten binnen de Verenigde Naties zou Washington steeds meer oren hebben naar de zogenoemde Franse tweetrapsformule. Parijs wil een aparte resolutie voor ongehinderde wapeninspecties. Als de Iraakse autoriteiten daarin dwars liggen, moet er een tweede resolutie van kracht worden, die militair ingrijpen mogelijk maakt. Frankrijk wordt hierin gesteund door Rusland en China, terwijl de VS en Groot-Brittannië formeel nog voorstander zijn van één harde resolutie, waarin een eventuele oorlog wordt gelegitimeerd.

Rusland is bereid een of twee nieuwe VN-resoluties te accepteren als daarin niet wordt opgeroepen tot het automatisch gebruik van geweld. Dat verklaarde gisteren de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Joeri Fedotov. Moskou had zich eerder verzet tegen iedere nieuwe resolutie en was van mening dat de wapeninspecties op basis van de huidige resoluties konden worden uitgevoerd.

President Bush sprak zich gisteren wederom gematigd uit over de kwestie-Irak. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de Republikeinen in Knoxville in de Amerikaanse staat Tennessee zei Bush dat een mogelijke aanval op Irak "als laatste redmiddel" moet worden gezien.

Evenals in zijn televisietoespraak benadrukte de Amerikaanse president evenwel dat als de VN het laten afweten, de VS hun verantwoordelijkheid zullen nemen door met een militaire coalitie van gelijkgestemde landen met de "tirannieke moordenaar" Saddam af te rekenen. Volgens Bush wordt de dreiging die van Irak uitgaat "steeds erger".

Ook verklaarde Bush dat er tussen Bagdad en Al-Qaeda al meer dan tien jaar "contacten op hoog niveau" plaatsvinden. Volgens een Duitse inlichtingenbron heeft Saddam waarschijnlijk de beschikking over biologische wapens en heeft hij die technologie mogelijk verkocht aan terreurorganisaties.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.