De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 9 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Advocaten vertragen
proces Van der G.

   
 

door Martijn Koolhoven AMSTERDAM - De advocaten van Volkert van der G., de vermoedelijke moordenaar van Pim Fortuyn, zijn erin geslaagd het gerechtelijk vooronderzoek tegen hun cliënt verder te rekken. Hoewel het openbaar ministerie in Amsterdam nadrukkelijk heeft aangegeven "er klaar voor te zijn" is de behandeling van de zaak opnieuw uitgesteld.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
(Foto: WFA HERMAN STOVER)
De Amsterdamse rechtbank heeft op verzoek van de verdediging toch weer besloten om de inhoudelijke behandeling van de zaak vooruit te schuiven. Bij de voortzetting van de zaak op 4 november zal het, net als in augustus, opnieuw om een pro forma zitting gaan.

Een van Van der G.'s advocaten, B. Böhler, zegt dat de zaak nog niet rijp voor een inhoudelijke behandeling, omdat de verdediging nog "met een aantal onderzoeken bezig is". Dat zou volgens haar ook gelden voor de rechter-commissaris. "Daarbij hebben we nog steeds niet alle stukken van het openbaar ministerie ontvangen," aldus Böhler.

Volgens het openbaar ministerie in Amsterdam heeft het gerechtelijk vooronderzoek echter voldoende bewijs opgeleverd om Van der G. voor het hekje te brengen. Tijdens de vorige pro forma zitting bleek al dat justitie het bewijs in feite volledig rond heeft.

Bronnen rond het onderzoeksteam verbazen zich dan ook over het uitstel van de inhoudelijke behandeling van de zaak. "Het heeft er alle schijn van dat de advocaten bij gebrek aan ontlastend materiaal wanhopig op zoek zijn naar feiten die als verzachtende omstandigheden kunnen worden aangevoerd", aldus het commentaar.

De verwachting is dat behandelend officier van justitie J. Plooy tijdens de komende zitting nieuwe onderzoeksresultaten naar buiten zal brengen, die de zaak tegen de verdachte nog verder zullen versterken. Waarschijnlijk zal dan ook duidelijk worden wanneer het vuurwapen, waarmee Fortuyn werd geliquideerd, eerder is gebruikt.

De 33-jarige Harderwijker Van der G. werd direct na de moord op 6 mei door de politie aangehouden. Op 19 september beëindigde hij na zeventig dagen zijn hongerstaking. Hij weigerde al die tijd voedsel uit protest tegen zijn detentieomstandigheden, waaronder het permanente cameratoezicht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.