De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 9 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Rugklachten ziekmelder
vaak ingebeeld

Van onze economische redactie

   
 

AMSTERDAM - Bij 90 procent van de werknemers die zich ziek melden met lage rugklachten, zit de pijn in werkelijkheid tussen de oren. Bij de behandeling van deze werknemers moet de aandacht gericht zijn op een snelle terugkeer naar de werkplek. Deze mensen zijn juist niet gebaat bij het voorschrijven van medicijnen of ziekenhuisbezoek.

Dat vindt het kenniscentrum van BOA, de brancheorganisatie van Arbo-diensten. "Bij deze werknemers zijn de rugklachten terug te voeren op bijvoorbeeld ontevredenheid over het werk of een te laag salaris", zegt Jan Aghina, voorzitter van het kenniscentrum STECR.

Pijn

"Arbo-diensten moeten deze mensen allereerst gerust stellen door te zeggen dat er niets ernstigs aan de hand is om ze vervolgens meteen weer te laten terugkeren naar het werk. De leidinggevende moet ook bij de werkhervatting worden betrokken. Voor een tijdje kunnen dan de werkzaamheden of werktijden worden aangepast."

Hij merkt op dat deze patiënten vaak wel pijn voelen. "Het is een vicieuze cirkel. Doordat ze denken ernstig ziek te zijn, hebben ze ook het idee dat ze pijn voelen."

Volgens Aghina adviseren huisartsen werknemers, die denken dat ze ziek zijn, maar in werkelijkheid niets mankeren, te vaak rust te houden of ze sturen ze juist onnodig door naar het ziekenhuis of een fysiotherapeut. "Ook huisartsen moeten de patiënt duidelijk maken dat ze niets ernstigs onder de leden hebben."

Het kenniscentrum heeft een leidraad, overigens niet de eerste, ontwikkeld die aangeeft wat de beste aanpak is voor dergelijke werknemers.

Verzuim

Uit onderzoek van BOA en het kenniscentrum onder 122 bedrijfsartsen blijkt dat problematisch verzuim - het verzuim dat langer duurt dan op grond van klachten, aandoening of behandeling mag worden verwacht - zo'n 15 procent uitmaakt van het totaal aantal verzuimgevallen in Nederland. Per dag zitten gemiddeld zo'n 400.000 mensen ziek thuis. Dat zou met een vijfde tot een kwart kunnen dalen, als er beter overleg zou zijn tussen de huisarts en de bedrijfsarts.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.