De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 9 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Tipgever bankpasfraude
trekt zich terug

   
 

door Joan van den Dungen AMSTERDAM - De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) blijkt ernstig in verlegenheid gebracht nu een belangrijke tipgever, die de bende achter de bankpasfraude op een presenteerblaadje kan aanreiken, heeft afgehaakt.

Het contact, dat via een Amsterdamse advocaat verliep, is onlangs verbroken omdat de NVB eiste dat de tipgever met de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) zou gaan praten. Maar dat weigerde deze uit angst dat zijn identiteit bekend raakt.

De miljoenenfraude met de pinpas, waarbij de rekeningen van nietsvermoedende burgers stiekem worden geplunderd duurt al jaren. De daders blijken ongestoord hun gang te kunnen gaan. Gisteren werd bekend dat er opnieuw vijftien mensen de dupe van zijn geworden. Deze slachtoffers hadden met hun bankpas betaald bij een benzinestation in het Brabantse Veghel. De politie vermoedt dat hun pas daar gekopieerd is.

De anonieme tipgever, die precies zegt te weten wie er achter de bende schuilgaat en hoe die te werk gaat, noemt het onbegrijpelijk dat de NVB van hem eiste dat hij met justitie moet gaan praten. "We hebben een zeer redelijk voorstel gedaan", aldus de man. "Ik heb een vergoeding gevraagd, omdat ik in het buitenland moet onderduiken. Maar de NVB heeft uiteindelijk niks meer laten horen. Dat is niet netjes. Dan vraag ik me af of men nog wel wil dat er een einde aan die fraude komt".

Schoon schip

Volgens de tipgever, die zelf schoon schip zegt te willen maken is de pinroof een fluitje van een cent. De bende beschikt over apparaatjes waarmee de magneetstrip van de pas tijdens het gebruik stiekem gekopieerd wordt. Speciaal hiervoor zouden jongeren, die werken in slecht beveiligde winkels tegen betaling geronseld worden. De pincode wordt uiteindelijk ontfutseld door een verborgen videocamera of door het gebruik van een speciale doorslagfolie.

"De gegevens van die magneetstrip worden in het geheugen van een pc opgeslagen", aldus de tipgever aan deze krant. "Deze codes worden met behulp van een speciaal computerprogramma weer op een nieuwe bankpas gezet. Het risico om gepakt te worden, is echt minimaal. Terwijl ze toch enorme bedragen opstrijken. De leider is een superslimme gast. Hij kan alles met die apparatuur, zelfs een simpele telefoonkaart opwaarderen".

De miljoenenbuit wordt volgens hem geïnvesteerd in onder meer shoarmatenten. Ook zou het geroofde geld in het buitenland belegd worden. De bende bestaat, zo zegt hij uit een aantal vaste krachten die er een dagtaak aan hebben om de rekeningen plunderen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.