De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 9 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Prinsen eren geliefde vader
   
 

door Jan-Kees Emmer DEN HAAG - Voor het eerst sinds hun vader afgelopen zondag overleed, zijn de prinsen Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn gisteren in het openbaar verschenen. Zij zagen erop toe dat leden van het Korps Mariniers de kist met daarin het lichaam van prins Claus overbrachten naar paleis Noordeinde in Den Haag.

De zonen van koningin Beatrix en prins Claus, diep aangeslagen en de tranen verbijtend, gingen gekleed in jacquet en droegen als versierselen uitsluitend het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Steun

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Koningin Beatrix en prinses Máxima begeven zich naar paleis Noordeinde om bij prins Claus te zijn. Ook de overige familieleden kwamen naar het werkpaleis, waar de prins tot aan de bijzetting volgende week dinsdag ligt opgebaard. (Foto: Anko Stoffels)
Hun vader was hun grote steun en toeverlaat, die het toch wel bijzondere karakter van hun leven op een unieke wijze inhoud en richting wist te geven. Zo was het Claus die prins Willem-Alexander enige jaren geleden aanzette om zich te specialiseren in het internationale waterbeheer. Een gouden zet, want inmiddels is de prins een internationaal erkend deskundige op dit gebied.

Willem-Alexander legde het vorig jaar als volgt uit: "Mijn vader is altijd bijzonder geweest. Hij heeft een zeer onconventionele kijk op de dingen. Komt vaak onverwacht uit de hoek en geeft dan net dat beetje extra."

Dodenwake

Gespannen sloegen de drie dertigers het binnendragen van hun vader in het paleis Noordeinde gade. In de centrale hal van het paleis, waar prins Claus ligt opgebaard, hielden ze buiten het oog van de camera's een dodenwake bij hun vader.

Zij werden afgelost door oud-adjudanten van koningin Beatrix die het eerbetoon overnamen. Na de oud-adjudanten nemen een aantal militairen plaats naast de baar als erewacht. De militairen en de oud-adjudanten wisselen elkaar tot dinsdag, de dag van de uitvaart, af.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Prins Willem-Alexander, Prins Johan Friso en Prins Constantijn slaan het binnendragen van de kist met het stoffelijk overschot van hun geliefde vader in paleis Noordeinde in Den Haag gade.
Koningin Beatrix en prinses Máxima kwamen in de loop van de middag ook naar paleis Noordeinde om opnieuw in de nabijheid van de gestorven prins te zijn. De overige familieleden kwamen daar ook naartoe, waaruit blijkt hoe hecht de familieband van Oranjes is.

Deze activiteiten blijven echter op verzoek van de Koningin en haar zonen in de strikte beslotenheid van de familie. Zij willen alle rust om op gepaste wijze afscheid te nemen.

Vandaag zullen de eerste buitenstaanders zich in het paleis Noordeinde mogen begeven. Het gaat dan om leden van het kabinet en hoogwaardigheidsbekleders. Later in de week kan het publiek afscheid nemen van prins Claus.

Duizenden mensen sloegen gisteren het overbrengen van de prins van het woonpaleis Huis ten Bosch naar het Haagse Noordeinde gade. De belangstellenden gedroegen zich daarbij opvallend verschillend. Zo was het bij de uitgang van paleis Huis ten Bosch indrukwekkend stil. Bij het eindpunt van de stoet werd daarentegen weer op ingehouden wijze geapplaudisseerd.

Koningin Beatrix heeft in een speciale editie van de Staatscourant kennis gegeven van het overlijden van prins Claus. "Met grote droefheid geef ik kennis dat mijn geliefde echtgenoot gisteren vredig is gestorven. Mijn familie en ik voelen ons gesterkt door de gedachte dat velen dit grote verdriet met ons delen. Beatrix", luidt de tekst in de krant die afgelopen maandag verscheen.

Ondertussen zijn de voorbereidingen voor de bijzetting in de Nieuwe Kerk in Delft in volle gang. De operatie staat onder leiding van de grootmeester van de Koningin, mr. P. W. Waldeck. Hij wordt bijgestaan door de ceremoniemeester, G. Monod de Froideville. Voor Waldeck is het een vuurdoop; hij is pas vanaf 16 september jongstleden in functie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.