De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 9 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Politiebaas: Boete
voor winkeldieven

   
 

door Johan van den Dongen BREDA - Winkeldieven, fietsendieven of andere plegers van relatief kleine delicten die voor het eerst met de politie in aanraking komen, moeten geen dagvaarding, maar een boete krijgen. Door de zaak te laten afhandelen door de politie, worden de openbaar aanklagers en de rechters in ons land ontlast, oppert de Brabantse politiebaas P.J. van Zunderd.

"Een proces-verbaal wordt sowieso opgemaakt, dan kun je de zaak net zo goed meteen afmaken in plaats van hem door te sturen naar de rechter", zegt een woordvoerster van de korpschef van de regio Midden- en West-Brabant. Volgens haar onderzoekt Van Zunderd samen met de Bredase hoofdofficier van Justitie mr. H.J. Bolhaar of het plan een haalbare kaart is. "Maar het idee staat nog in de kinderschoenen'', haast ze zich te zeggen.

Dat bevestigt ook de woordvoerster van hoofdofficier Bolhaar. "We zijn enthousiast dat de politie meedenkt over het verlichten van het justitiewerk." Bekeken wordt onder meer of het beboeten van 'first offenders' - dieven die voor het eerst met de politie in aanraking komen - mogelijk is binnen de huidige wetgeving, zodat de wet niet hoeft te worden aangepast.

Politiebond ANPV vindt het 'een slecht plan' van Van Zunderd. "Als we alles kunnen afkopen bij de politie, dan kunnen rijke mensen vrijwel straffeloos jatten en arme mensen niet. Dit is niet zinvol. We moeten de rechtspraak handhaven en het probleem van justitie niet op straat oplossen", aldus zegsman Ron Tournier.

Joop Vogel, voorzitter van politievakorganisatie ACP, lijkt het plan niet zo slecht. "Maar ik ben wel benieuwd naar de inkleding van het plan. Dit kan belangrijk het rechtsgevoel van mensen goed doen, maar we moeten wel zorgen dat een verdachte de mogelijkheid heeft zich te beroepen."

Hans van Duijn, voorzitter van politiebond NPB: ,,Voordeel kan zijn dat de rechter nu aan zwaardere zaken toekomt, maar het kan ook juist mensen aanmoedigen te gaan stelen. Daarom moet je zo'n plan testen .''




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.