De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 9 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Amsterdam start met
preventief fouilleren

   
 

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat uitgaanspubliek, dealers en junks preventief fouilleren op vuur- en steekwapens. Bezoekers van cafés, disco's en bioscopen, maar ook toevallige voorbijgangers, lopen binnenkort kans door de politie te worden aangehouden en onderzocht.

Dit heeft het college van burgemeester en wethouders gisteren besloten. Burgemeester Job Cohen geeft in een gesprek met deze krant toe het een forse maatregel te vinden. "Maar het is nodig. We moeten alle middelen die de wet ons biedt, aangrijpen om Amsterdam veiliger te maken, of dat nu leuk is of niet." Het preventief fouilleren gaat van start in de binnenstad en in Zuidoost. "Omdat daar de cijfers het meest alarmerend zijn", aldus Cohen. "Van alle 9750 wapenincidenten die zich in de afgelopen 29 maanden in de stad voordeden, vond de helft plaats in zuidoost en het centrum. Genoeg reden voor ons om daadkrachtig in te grijpen", meent Cohen.

De politie zal in overleg met de officier van justitie bepalen waar en wanneer er gefouilleerd gaat worden.Vervolgens wordt bijvoorbeeld het Leidseplein afgesloten en kan iedereen die daar loopt of rijdt worden aangehouden en onderzocht. Ook kofferbakken van auto's kunnen worden doorgespit.

"We zullen uitermate zorgvuldig en onderbouwd te werk gaan. Het blijft tenslotte een inbreuk op de privacy van de mensen", zegt Cohen. "Er zal bij zo'n actie, wellicht wat weerstand komen van het publiek, maar ik hoop dat iedereen begrijpt dat het uiteindelijk om de eigen veiligheid gaat."

Het preventief fouilleren is volgens Cohen een van de onderdelen van het zogenoemde veiligheidsoffensief in de hoofdstad. "We zetten op verschillende terreinen fors in en hopen daar straks de vruchten van te plukken. Mensen hebben in Amsterdam een groot gevoel van vrijheid. Terecht, maar dan wel binnen onze regels."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.