De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 8 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wall Street bodemloos
   
 

AMSTERDAM - De Amerikaanse beurzen misten gisteren een duidelijke richting. Aanvankelijk stuwde het nieuws dat president Bush zich gaat bemoeien met een oplossing voor het al tien dagen durende havenconflict waardoor belangrijke havens aan de westkust platliggen, de Dow Jones-index en de technologiegedreven Nasdaq op. De vreugde was echter van korte duur. Onzekerheid over de economie, bedrijfswinsten en een mogelijk militair ingrijpen in Irak drukten de indices weer in de min.

De Dow sloot voor de zesde achteenvolgende week lager op 7423,32 punten, een verlies van 105 punten of 1,4%. Van de 3395 verhandelde fondsen sloten er slechts 728 hoger en de overige 2512 sloten op verlies. De Nasdaq daalde ruim 20 punten en stond aan het eind van de dag op 1119,66.

Kort na het openen van de beurzen maakte president Bush bekend dat hij een commissie instelt die zal gaan onderzoeken wat de schade van de havenstakingen voor Amerika is nadat afgelopen zondag de vakbonden het overleg met de werkgevers opschortten. Sinds 29 september is er geen enkel schip meer geladen of gelost. Experts schatten dat dit een schadepost oplevert van $1 miljard per dag. Bush kan van de werknemers eisen dat zij het werk weer hervatten.

Kort voor slot werd bekend dat de consumentenkredieten de afgelopen maand bijna niet zijn gestegen. Aan de ene kant is dit goed nieuws omdat consumeren op krediet de problemen naar de toekomst verschuift. In een onzekere situatie als deze is het echter vooral negatief nieuws. Tweederde van de Amerikaanse economie bestaat uit consumentenbestedingen en het bijna niet toenemen van de kredieten doet vermoeden dat de consumenten voorzichtiger worden.

Intel-topman Craig Barrett kwam tijdens een technologieconferentie met geruststellend nieuws. Volgens Barrett zal de computersector begin volgend jaar uit het dal klimmen. De telecomsector zal later volgen. De voorspelling kwam de koers van Intel ten goede. De chipmaker won 0,8% op $13,82. Andere technologiefondsen konden hier echter niet van profiteren. Cisco kreeg een winstwaarbijstelling van Deutsche Bank om de oren en dat leidde tot een daling van 4% tot $9,08.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.