De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 8 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Crisis Noord-Ierland
na spionageschandaal

Van onze correspondent

   
 

BELFAST - De Noord-Ierse regering zit in een diepe crisis. Uit politieonderzoek is gisteren gebleken dat de financiële man van het katholieke Sinn Fein, de 52-jarige Denis Donaldson, persoonlijke informatie in zijn bezit had van de hoogste Britse legercommandant in Noord-Ierland, Sir Alistair Irwin. Donaldson wordt beschuldigd van spionage voor het Ierse Republikeinse Leger (IRA), dat aan Sinn Fein is gelieerd.

De spanning is zo hoog opgelopen dat premier Tony Blair vandaag voor spoedoverleg naar Belfast komt om met de Noord-Ierse premier David Trimble de problemen te bespreken. Twee ministers van de Democratische Unionistische Partij (DUP) hebben aangekondigd binnen 24 uur uit de regering te treden. Zij willen op die manier druk uitoefenen op de partij van Trimble, de Ulster Unionisten (UUP), om eveneens de regering te verlaten.

Trimble noemde het spionageschandaal gisteren "tien keer groter dan Watergate". Volgens hem lopen prominente protestanten gevaar voor hun leven, omdat Sinn Fein stiekem allerlei gevoelige en geheime informatie heeft doorgespeeld aan het IRA om mogelijke terreuraanslagen te plegen. De politie bestormde vrijdag diverse huizen en gebouwen, waaronder het parlementsgebouw Stormont om computergegevens van Sinn Feinleden in beslag te nemen.

Plattegronden

De documenten bevatten gedetailleerde gegevens over de Britse legerchef, politieofficieren, namen van protestantse loyalisten en plattegronden van gebouwen. Volgens de politie is de informatie voor terroristisch gebruik.

Sinn Fein-voorzitter Gerry Adams zei na een rechtbankzitting: "Over negen tot tien jaar kijken we hierop terug als een rimpel in het water." Hij probeerde gisteravond de verhitte gemoederen in het protestantse kamp te sussen door te verklaren dat Sinn Fein volstrekt achter het in 1998 gesloten vredesakkoord staat.

Premier Trimble is hiervan niet overtuigd, en benadrukte dat de stap niet ver weg is dat de regering naar huis gestuurd wordt en het parlement wordt ontbonden. Hij wil eerst het overleg met premier Blair en de Britse minister voor Noord-Ierland, John Reid, afwachten.

De politiecommissaris van Noord-Ierland, Hugh Orde, bood gisteren excuses aan voor de manier waarop de politie de huizen en instellingen was binnengevallen. De actie leidde tot heftige protesten onder katholieken. Zij zien hierin het bewijs dat het merendeels uit protestanten bestaande politiekorps niet onafhankelijk is. Hoofdcommissaris Orde zei de manier van opereren te betreuren maar achter de operatie zelf te staan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.