De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 7 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Klassieker krijgt
vreemde trekken

   
 

TOURS - Het gezicht van de vermaarde klassieker vertoont vreemde trekken. Nog niet zo lang geleden stonden de sprinters zich al bij het vertrek van Parijs-Tours te verkneukelen. De drie kilometer lange Avenue de Grammont in het hartje van de stad aan de Loire vormde een ideale startbaan naar nog meer roem. Die tijd is voorbij. Ook in de 96e editie kregen de stoempers voorrang. Nadat vorig jaar een voormalig bergkoning (Richard Virenque) als eerste bij het oogverblindende hotel de ville arriveerde, was gistermiddag een oud-zesdaagserenner aan de beurt om na een monsterontsnapping de bloemen in ontvangst te nemen. Waarna Jakob Storm Piil (29) zichzelf meteen tot een vedette bombardeerde. "Misschien staan jullie volgende week op het wereldkampioenschap ook van mij te kijken."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 22kb)
Jakob Piil viert zijn grootste triomf in zijn wielerloopbaan. De Deen heeft nu zijn zinnen op de wereldtitel gezet. (Foto: EPA)
Dat lijkt zo goed als uitgesloten, al weet je het nooit met stoempers als Jacky Durand. In de voorbeschouwing op de herfstklassieker wist iedereen dat hij vanuit het vertrek zou demarreren. De oud-winnaar van de Ronde van Vlaanderen trok al na vijf kilometer ten strijde en zag onder meer Piil aansluiten. Zondag is Durand op Zolder hetzelfde van plan. "Omdat je nooit weet waar een dergelijke monsteraanval strandt, ben ik mee gesprongen", verklaarde de coureur van CSC Tiscali zijn aanvallende aspiraties. "Halverwege leek het er even op dat wij zouden worden ingelopen. Toen dat niet gebeurde en ik met Durand overbleef, besefte ik al snel dat ik op weg was naar de grootste overwinning in mijn carrière."

Vanuit het peloton werd de achtervolging veel te laat ingezet. Ook door Rabobank. Ploegleider Theo de Rooy: "Ik had vier man aangewezen om vanaf de start mee te springen. Zij misten de slag. Op zo'n twintig kilometer voor de bevoorrading kwamen wij opeens op open terrein. Daar stond de wind pal in de rug en wist ik dat de koers gedaan was."

Fassa Bortolo (Bartoli) en Telekom (Zabel) slaagden er niet meer in om het gaatje van een paar minuten dicht te rijden. Op acht kilometer voor Tours zag Bartoli het kansloze van de achtervolging in en ging hij in zijn eentje in de aanval. Ploeggenoot Petacchi en even later Museeuw sloten aan, maar zagen de twee koplopers niet meer terug. Toen de balans werd opgemaakt, bleek Bettini zijn leidende positie in de Wereldbeker zelfs nog te hebben uitgebreid. "Op zeventien kilometer van de meet ben ik gevallen", aldus de kopman van Mapei.

Hoewel zijn ploeg voor de versiering meereed, was Michael Boogerd tevreden over zijn laatste test. "Parijs-Tours is geen koers voor mij. Daarom stond vandaag in het teken van het wereldkampioenschap. In de finale ging ik steeds beter rijden. Dat is uitstekend voor de moraal. Ik heb nu al zin in Zolder."

Steven de Jongh had dat ook: "Op 16 september is mijn zoontje Jesper Steven geboren. Hoewel ons leven sinds die dag op zijn kop staat, heb ik toch die voorbereiding kunnen afwerken die goed voor mij is. Met mijn vorm is niets mis. Ik kan behoorlijk aankomen, maar moet het afleggen tegen de allerrapste mannen. Die grote namen zijn bekend. Ik zal met een groepje van twintig moeten gaan 'lopen' en zeker niet wachten tot de finale."

Op dat moment kwam Mario Cipollini, haren keurig in model, naar buiten. In Parijs-Tours was ook hij de gehele dag onzichtbaar. Zondag wil ook 'Mooie Mario' op het circuit van Zolder zijn ware gezicht laten zien. En met hem nog 200 andere coureurs.

Het seizoen is voor Frank Vandenbroucke ten einde. De renner van Domo-Farm Frites kwam in Parijs-Tours ten val en brak daarbij zijn elleboog en sleutelbeen.

Parijs - Tours, negende wedstrijd Wereldbeker: 1. Piil (Den) 257 km in 5.39.11, 2. Durand (Fra), 3. Zabel (Dui) 0.20, 4. Haselbacher (Oos), 5. Vainsteins (Let), 6. Cataluna (Spa), 7. Astarloa (Spa), 8. Planckaert (Bel), 9. Sacchi (Ita), 10. Dean (NZe), 11. Freire (Spa), 12. Renier (Fra), 13. O'Grady (Aus), 14. Hoffman (Ned), 15. Virenque (Fra) 36. Van Heeswijk, 52. Van Dijk, 59. De Jongh, 67. Boogerd, 70. Boven, 78. Vierhouten, 129. Kroon 1.44, 133. Traksel 2.42, 136. Van Bon. Stand Wereldbeker: 1. Bettini 279 punten, 2. Museeuw (Bel) 270, 3. Astarloa 180, 4. Bartoli (Ita) 142, 5. Frigo (Ita) 136.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.