De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 7 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  PSV komt goed weg in Breda
   
 

BREDA - Hoewel hij net twee keer had gescoord tegen PSV, stond NAC-middenvelder Orlando Engelaar er zaterdagavond na afloop van het 2-2 gelijkspel sip bij. "Natuurlijk is het goed dat je twee keer scoort, maar als je dan toch nog de overwinning weggeeft, is dat mooie gevoel weg", aldus de Rotterdammer met het postuur van een basketballer (lengte: 1.96 meter). De gelijkmaker van het tegenvallende PSV viel pas in de tweede minuut van de blessuretijd en werd gemaakt door Dennis Rommedahl. "Door eigen toedoen zijn we door het oog van de naald gekropen. De twee goals die wij tegen krijgen, vallen in de categorie knullig. Zo ver mag je als topclub niet zinken", aldus PSV-trainer Guus Hiddink, die Ajax langszij zag komen op de ranglijst.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
De ontreddering bij PSV in beeld. terwijl Earnest Stewart na de tweede NAC-goal lachend wegloopt (tweede van rechts), staan de gezichten van Fredje Bouma, Kasper Bögelund en Ronald Waterreus op onweer.
In vergelijking met de wedstrijd tegen Borussia Dortmund had Hiddink één wijziging doorgevoerd in de opstelling. Arjen Robben speelde in plaats van Leandro, maar niet op de plaats van de Braziliaanse dribbelaar. Met Robben koos Hiddink weer voor een vaste man voor de positie links op het middenveld, terwijl Mark van Bommel als vooruitgeschoven middenvelder in de rug van spits Mateja Kezman kwam te spelen.

"Van Bommel moest doorschuiven op Alfred Schreuder, het zenuwcentrum van NAC", gaf Hiddink na afloop aan als belangrijkste reden voor deze omzetting. Bovendien wilde Hiddink de drang naar voren van Van Bommel ten volle benutten. De PSV-aanvoerder is echter een speler, die het spel voor zich wil hebben. Daarom ook liet hij zich telkens wat terugzakken om ruimte voor zichzelf te creëren. Kezman kwam daardoor nog nadrukkelijker dan tegen Borussia Dortmund op een eiland te staan.

Al in de 34e minuut van de wedstrijd besloot Hiddink dat het toch anders moest. Met Arnold Bruggink - opvallend genoeg kreeg hij nu wel weer de voorkeur boven Leandro - kwam er alsnog een echte schaduwspits, zodat Van Bommel weer vanaf het middenveld kon gaan spelen. Vogel werd het kind van de rekening.

Het stond toen al 1-0 voor NAC. De lijn die bij PSV in de Europese wedstrijden was ingezet, werd tegen NAC doorgetrokken in de competitie. Nadat Rommedahl de eerste grote kans van de wedstrijd niet had benut, zorgde opnieuw een persoonlijke fout - ditmaal van André Ooijer - ervoor dat PSV achter de feiten aanliep. Engelaar maakte zijn eerste van de avond (1-0).

Het was overigens al de derde keer dit seizoen dat Hiddink voor rust om tactische redenen wisselde. Voor de tweede keer betrof het Vogel, die tegen Arsenal al na 27 desastreuze minuten moest inrukken. Ditmaal was op Vogels prestatie niets aan te merken, maar koos Hiddink er niettemin voor om de minder ervaren Van der Schaaf te laten staan.

"De spelers moeten eraan wennen dat dit af en toe kan", aldus Hiddink over zijn vroege wissel. "We moeten in de sport van tegenwoordig geen tere zieltjes hebben. Dat heb ik wel geleerd van mijn tijd in het buitenland, daar is het heel normaal als grote spelers om tactische redenen op de bank zitten."

Vogel zelf ziet het toch iets anders. Nadat hij vroeg gewisseld werd tegen Arsenal en vorige week tegen De Graafschap op de bank moest starten, was dit de derde teleurstelling in korte tijd. Vogel is technisch en tactisch een betere voetballer dan Van der Schaaf, die echter weer meer te bieden heeft qua strijdbaarheid en fysieke kracht.

Die laatste aspecten tellen zwaar voor Hiddink, die niet te spreken is over de cleane en naïeve manier waarop de afgelopen weken Arsenal en Borussia Dortmund tegemoet zijn getreden. Qua slimheid, doortastendheid en hardheid stond Van Bommel in die wedstrijden op eenzame hoogte.

Voorzitter Harry van Raaij kondigde deze week dan ook een andere koers aan als het om versterking van het elftal gaat. "We willen meer body in de ploeg krijgen. Het gaat ons niet meer alleen om de grote talenten, maar we willen ook spelers die steviger in de schoenen staan. Een beetje zoals eind jaren tachtig, toen we afscheid namen van talenten als René van der Gijp en er spelers als Sören Lerby voor in de plaats haalden. Spelers die de mouwen opstropen en er echt staan. Dat kunnen we bijvoorbeeld doen door het terughalen van gelouterde internationals. Als we dit seizoen Phillip Cocu en Jaap Stam erbij zouden hebben gehad, zouden veel van onze problemen zijn opgelost."

Een mooie droom, maar de werkelijkheid is dat bijvoorbeeld Ooijer in het centrum van de verdediging ver verwijderd blijft van de goede vorm, die hij vorig seizoen in de tweede seizoenshelft had. Nadat Mateja Kezman op aangeven van Rommedahl - qua productiviteit is PSV momenteel erg afhankelijk van dit tweetal - de 1-1 had gemaakt, leidde onbegrijpelijk balverlies van Ooijer een kwartier voor tijd het tweede doelpunt van Engelaar in. De late gelijkmaker van Rommedahl verjoeg enigszins de negatieve gedachten uit de hoofden van de PSV'ers, maar het is duidelijk dat de komende trainingsweek op Gran Canaria van pas komt om de teleurstelling over het debacle in de Champions League echt te verteren.

NAC - PSV 2-2 (1-0). 31. Engelaar 1-0, 57. Kezman 1-1, 76. Engelaar 2-1, 90. Rommedahl 2-2. Scheidsrechter: Van Dijk. Toeschouwers: 15.259. Gele kaart: Engelaar, Schreuder (NAC), Van der Schaaf (PSV).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.