De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 7 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Muntz finisht in top-tien
   
 

ST.ANDREWS - De vlaggen hingen bewegingloos aan de stokken en de toeschouwers koesterden zich in de milde najaarszon. Zelden zal The Old Course op St. Andrews zo vriendelijk zijn geweest voor publiek en deelnemers als tijdens het tweede Dunhill Links Championship. Het was aan de Schotse oostkust dan ook een dag om te scoren en de Nederlandse professionals Rolf Muntz en Maarten Lafeber maakten daar gretig en dankbaar gebruik van.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 28kb)
Rolf Muntz wacht nadat Colin Montgomerie heeft afgeslagen voor de laatste hole. (Foto: De Telegraaf)
Omdat het door Padraigh Harrington gewonnen toernooi bovendien met liefst 5 miljoen euro het hoogst gedoteerde is op de Europese tour viel er ook nog een aardig centje te verdienen. De Ier, de enige Ryder Cup-speler die - volgens de Britse pers - geen alcoholische dranken consumeert, mocht 818.662,22 euro in zijn zak steken en voor Muntz en Lafeber was het ook een winstgevend weekje. Muntz eindigde op een fantastische negende plaats en verdiende daarmee het lieve sommetje van 110.028,20 euro. Lafeber werd 23e, wat hem 54.031,71 euro opleverde.

Het rijtje van Muntz was indrukwekkend. Hij scoorde 68 op Kingsbarns, 66 op Carnoustie en 74 en 66 op St. Andrews. Lafeber liet respectievelijk 69, 71, 72 en 67 noteren. Beide spelers konden dik tevreden zijn en gaan met een hoop zelfvertrouwen de laatste weken van het seizoen in. Voor hen is het nu al een prima golfjaar, want beiden zagen de teller uitkomen op zo'n slordige 375.000 euro.

Muntz speelde op de finaledag zij aan zij met Colin Montgomerie, die derde werd. Een flight, die verreweg het meeste publiek trok. Muntz: "Ik probeerde hem bij te houden en dat ging aanvankelijk wel aardig." Tot en met de zevende hole hadden beide spelers precies dezelfde score: birdie, birdie, par, par, birdie, par, birdie. Daarna liep de Ryder Cup-aanvoerder weg. 'Monty' liet in zijn ronde liefst tien birdies noteren, waarvan zes achter elkaar, maar omdat hij op de laatste hole een bogey maakte, bleef het baanrecord van 62 van Curtis Strange net buiten bereik (63).

Montgomerie: "In de Dunhill Cup was ik gewend met een Chinees, iemand uit India of een man uit Paraguay te spelen, maar dit keer zat ik in de flight met een Nederlander en een Engelsman en daar voelde ik me prima mee op mijn gemak. Ik heb inclusief de week van de Ryder Cup twee hele mooie weken in mijn leven meegemaakt."

Lafeber kon ook tevreden terugkijken, al had hij wel wat bedenkingen over de pro-am formule. Lafeber: "Ik speelde met een aardige Amerikaanse arts. Hij stond voor handicap 17 genoteerd, maar speelde nog geen 25. Als hij 8 slagen had gehad, ging hij zijn bal nog marken. Het duurde ook allemaal erg lang en we verloren bijna 2 holes op onze voorgangers. Vorig jaar speelde ik met Tom Okker als amateur en dat ging lekker omdat die het allemaal wel begreep. Volgende keer neem ik gewoon mijn vriend en manager Michiel Floris mee. Die heeft handicap 2. Daar heb ik het inschrijfgeld wel voor over, want het speelt toch een stuk relaxter."

Het is nu bijna zeker, dat zowel Muntz als Lafeber zich dit seizoen tot de beste 60 spelers van Europa mag rekenen, waardoor zij volgende maand deelnemen aan het Volvo Masters in Valderrama. Omdat Romero een ogenschijnlijk makkelijke putt voor birdie miste, moest er een play-off tussen hem en Harrington aan te pas komen om te bepalen wie er met de overwinning vandoor zou gaan. Op de tweede hole viel de beslissing omdat daar de putter Romero opnieuw in steek liet.

Ernie Els, de nummer drie van de wereld, verdiende niets in St. Andrews. De Zuid-Afrikaanse vriend van sponsor Johann Rupert speelde in deze pro-am formule met zijn vader Niels aan zijn zijde, maar moest op de finaledag afhaken omdat zijn vrouw op het punt stond te bevallen. Robert Jan Derksen ging ook zonder verdiensten naar huis omdat hij zaterdag de schifting niet overleefde.

St. Andrews. Dunhill Links Championship, 5 miljoen euro. Eindstand: 1. Harrington (Ier) 269 slagen (-19) wint in play-off van 2. Romero (Arg) 269, 3. Montgomerie (Sch), Lyle (Sch), Singh (Fiji) 271, 6. Randhawa (India) 272, 7. Davis (Eng), Björn (Den) 273, 9. Muntz (Ned), Scott (Aus) 274, 23. Lafeber (Ned) 279, uitgeschakeld na 3 ronden: 119. Derksen (Ned) 220 slagen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.