De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 7 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  HGC schikt zich in bijrol

Van een medewerker

   
 

WASSENAAR - De grootste verrassing tijdens de tweede competitieronde in de hoofdklasse hockey kwam ongetwijfeld van Kampong, dat in Bloemendaal de landskampioen met liefst 1-3 wegveegde. Het gaat weer goed in Utrecht waar met Roderick Weusthof (twee treffers) weer een echte strafcornerspecialist in huis is gehaald. Nationaal kampioen Bloemendaal lijkt te lijden onder het vertrek van het drietal Remco van Wijk, Erik Jazet en Diederik van Weel en toonde tegen Kampong aan dat dat verlies voorlopig nog niet is opgelost.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Bram Lomans, hier in actie namens Oranje, kan zijn club HGC niet op sleeptouw nemen. (Foto: EPA)
Ook een tweede play-offdeelnemer van het afgelopen seizoen, HGC, beet in het stof. Na de verrassende 3-4 nederlaag tegen het bezoekende Oranje Zwart weet Marc Delissen, de nieuwe coach in Wassenaar, al dat het dit jaar een heel ander seizoen gaat worden.

Hij heeft nu al als rasechte clubman zijn visie naar de komende jaren verplaatst en weet dat HGC ook na de Olympische Spelen van Athene in 2004 verder moet.

Voor hem is het resultaat al tijdens de competitiestart niet meer heilig en lijkt hij zich na twee wedstrijden (na eerder een mager 1-1 gelijkspel bij Kampong) neer te leggen bij een bijrol in de vaderlandse hockeycompetitie. Het is karakteristiek voor de altijd voorzichtige persoon die Delissen is. Maar de man die als speler van Oranje en HGC zo'n beetje alles wat er in het hockey te winnen valt heeft gewonnen, is realist genoeg om te beseffen dat zijn ploeg zich in een fase bevindt waarin zijn internationals niet brengen wat van hen verwacht mag worden en daardoor uiterst kwetsbaar is.

De HGC-internationals Ronald Brouwer, Guus Vogels en Bram Lomans oogden vermoeid tegen Oranje Zwart en dus was de thuisclub al snel geklopt. OZ profiteerde gretig van dat gebrek aan scherpte in het Wassenaarse kamp. Voor Oranje Zwart-coach Rogier van Gent was het een voorzet voor open doel. "Wanneer je tegen HGC strafcorners kunt voorkomen, dan heb je de halve wedstrijd gewonnen", was zijn uitgangspunt op bezoek in Wassenaar, waar Lomans al jarenlang de nationale topschutterprijs met rake strafcorners binnensleept.

Van Gent had dit keer niemand minder dan de Australiër Jay Stacy tot zijn beschikking om de dadendrang van HGC in te tomen. Stacy, die twee weken geleden nog in de Australische competitie speelde maar al enige tijd gepasseerd is voor de nationale selectie van coach Barry Dancer, vond het wel een mooie uitdaging. Vele heroïsche gevechten vocht hij op de internationale velden uit met Lomans. Nu, op de Roggewoning, hield hij als laatste verdediger HGC zo ver weg van de Eindhovense cirkel dat er niet één strafcorner viel. "En dan heb je HGC te pakken", glimlachte ook Stacy na afloop veelzeggend.

Het was de basis voor de verrassende zege van het sterk verjongde Oranje Zwart, dat alleen nog maar kan groeien in kracht wanneer deze week ook de tweede Australische international Matthew Smith zich in Eindhoven meldt.

Het begeleidingsduo Rogier van Gent en Toon Siepman voerde enkele jaren geleden Den Bosch naar twee landstitels èn het Europees kampioenschap. Door hen in huis te halen, hoopt Joop Veelenturf, de voormalig voorzitter en huidig begeleider tophockey, eindelijk dat Oranje Zwart het kampioenschap binnenhaalt. Volgens Van Gent zal dat nog wel even duren. Samen met Siepman bouwt hij aan een mix van jonge en ervaren spelers. "En dat heeft tijd nodig", klonk het gezamenlijk. Tijd die ze eindelijk krijgen van Veelenturf, de man die de laatste jaren zeer ongeduldig leek bij het verwezenlijken van zijn grote droom. Voorlopig kan Veelenturf tevreden zijn. Met het tweetal heeft hij immers een koningskoppel in huis gehaald, dat rustig stap voor stap verder zal bouwen.

HGC kon daarvan meepraten, toen Dion van der Schoot al na 25 seconden voor de openingstreffer zorgde. Hij scoorde nog twee keer voor de rust om samen met Piet Hein Geeris de vier Eindhovense doelpunten voor zijn rekening te nemen. Voor HGC konden alleen Eric Jan Iding (twee maal) en Peter Short daar iets tegenover stellen. En dat was te weinig.

Hattem - Klein Zwitserland 1-5 (0-3) 0-1 en 0-2 Taekema, 0-3 Spies, 0-4 Taekema, 1-4 Maretek, 1-5 Taekema. SCHC - Hurly 3-0 (3-0) 1-0 Goote, 2-0 Rutgers, 3-0 De Jager. Bloemendaal - Kampong 1-3 (1-2) 1-0 Van Hasselt, 1-1 Bakker, 1-2 en 1-3 Weusthof. HGC - Oranje Zwart 3-4 (3-4) 0-1 Van der Schoot, 0-2 Geeris, 1-2 Iding, 1-3 Van der Schoot, 2-3 Pieter Short, 3-3 Iding, 3-4 Van der Schoot. Amsterdam - Rotterdam 4-0 (2-0) 1-0 en 2-0 Van Esseveldt, 3-0 Timman, 4-0 Brenninkmeyer. Den Bosch - Pinoké 7-1 (3-1) 1-0 Derikx (sb), 2-0 Delmee, 2-1 Bree, 3-1 Delmee, 4-1 Brouwer, 5-1 Van der Venne, 6-1 Brouwer (strafbal), 7-1 Cavalet.

Stand: 1. Klein Zwitserland 2-6, 2. Den Bosch 2-6, 3. Amsterdam 2-6, 4. Kampong 2-4, 5. Bloemendaal 2-3, 6. Pinoké 2-3, 7. SCHC 2-3, 8. Oranje Zwart 2-3, 9. HGC 2-1, 10. Hurly 2-0, 11. Rotterdam 2-0, 12. Hattem 2-0.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.