[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL

Heerenveen schiet niet op

HEERENVEEN - "Het is jammer dat we verloren hebben", zo versprak Foppe de Haan zich tijdens zijn analyse van het duel Heerenveen-Willem II (1-1). "Je hebt gelijk gespeeld hoor Foppe", interrumpeerde collega Mark Wotte. "Nou ja, voor mijn gevoel dan", antwoordde De Haan, die met zijn ploeg nog steeds wacht op de eerste zege in dit seizoen en sinds 24 april dit jaar nog niet in eigen huis wist te winnen. De zorgen blijven dus aan.

De verspreking van De Haan zat opgesloten in de verwachtingen die bij de Friezen na de hoopgevende wedstrijd tegen National Boekarest positief gestemd waren. Heerenveen deed er in ieder geval alles aan, maar het spel was nog te matig om de Tilburgers op de knieën te krijgen.

Niettemin maakte de thuisclub de meeste aanspraak op de overwinning. Heerenveen domineerde in de eerste drie kwartier. De kansen voor Romano Denneboom, John de Jong (verkozen tot man van de wedstrijd) en Arek Radomski waren echter niet zó riant dat er van missers kon worden gesproken. Willem II stelde er in de eerste helft niets tegenover en Wotte sprak dan ook van de slechtste competitiewedstrijd tot nu toe.

Nog voor rust kwam Heerenveen op een verdiende voorsprong toen Kew Jaliens in duel met Stefan Selakovic de bal ongelukkig tegen zijn arm kreeg. De onzeker fluitende arbiter Van Hulten wees naar de strafschopstip en Mika Nurmela schoot onberispelijk raak. Wotte maakte veel misbaar over de penalty (Willem II kreeg er in de tweede helft geen toen Edman hetzelfde gebeurde bij een actie van Van der Gun) en hij beklaagde zich na afloop over de leiding, maar zijn ploeg had zeker niet meer nadeel van de arbitrale beslissingen dan Heerenveen.

Heerenveen kon na rust geen vervolg geven aan het niveau van vóór de pauze. Hoogtepunt van het duel was de gelijkmaker van Willem II in de 67e minuut. Mourad, drie minuten eerder ingevallen voor Jatto Ceesay, gaf de bal op maat aan de in het strafschopgebied staande Denny Landzaat, die de bal panklaar legde voor Cedric van der Gun en met een droge knal schoot die de 1-1 op het scorebord.

In de slotfase gaf de thuisclub het heft uit handen en dreigde zelfs nog een verrassing ten gunste van de Tilburgers. "Dat zou te veel van het goede zijn geweest", zo oordeelde Wotte, die het gelijkspel als een winstpunt beschouwde.

Foppe de Haan was al blij dat zijn team probeerde te winnen. Aangezien dat niet gebeurde en met een zwaar programma voor de boeg, moet hij alle hens aan dek zien te krijgen, waarbij de geplaagde trainer zijn hoop vestigt op de échte terugkeer van Tieme Klompe over twee weken. Het hart van de Friese defensie, gevormd door Petter Hansson en Arjan Ebbinge, is namelijk nog altijd kwetsbaar.

Heerenveen - Willem II 1-1 (1-0). 37. Nurmela 1-0 (strafschop), 68. Van der Gun 1-1. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 14.200. Gele kaart: Selakovic, Denneboom, Edman (Heerenveen), Landzaat (Willem II).