De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 7 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Oranje vol frustraties
   
 

SANTA FE - De nationale volleybalploeg behoort niet meer tot de beste acht landen van de wereld. Na het afscheid van enkele grote mannen is de terugval niet onverwacht. Maar dat biedt de huidige internationals geen troost. Met name Richard Schuil uitte na de laatste wedstrijd kritiek op spelverdeler Nico Freriks en bondscoach Bert Goedkoop. Aanvoerder Nummerdor nam het voor beiden op. "Ik begrijp niet wat Richard bedoelt. Wie moet er anders gaan spelverdelen? Nico heeft alleen tijd nodig. We bouwen aan een nieuw team en maken progressie."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Guido Görzen ramt de bal langs het Braziliaanse blok. (Foto: REUTERS)
Schuil klonk na de nederlaag tegen Brazilië bepaald somber. "We zijn niet goed genoeg en ik weet niet direct een oplossing. Ik heb het idee dat we aan ons plafond zitten. In het spelverdelen van Nico kan ik geen enkele tactische lijn ontdekken. Ik baal, want ik wil om de prijzen spelen." Reinder Nummerdor snapt niets van die opmerkingen. "Richard weet dat we met een nieuwe lichting aan de slag zijn en dat we een stap terug moeten doen. Ook al ben ik nu zwaar teleurgesteld, ik vind echt dat we beter spelen dan vorig jaar. Op mijn 21ste was ik nog lang niet zo goed als nu, maar ik werd wel Europees kampioen, omdat ik geweldige spelers om me heen had staan. Die zijn er nu niet meer. Nu komen we even klasse tekort, maar dat zag iedereen aankomen."

Bert Goedkoop reageerde kort en krachtig op de kritiek van Schuil. "Richard moet blij zijn dat Nico speelt. En dit team zit bepaald niet aan het plafond, misschien bedoelt Richard dat hij zelf aan zijn plafond zit. Ik ben echter niet boos op deze uitspraken, ik weet dat spelers bij een zware teleurstelling wel eens ondoordachte dingen zeggen." Schuil kon gisteren niet met zekerheid zeggen dat hij vol overgave aan de rit richting Athene begint. "Na de competitie in Italië wil ik een maand vakantie. Ik weet niet of ik de Spelen zal halen. Het is de vraag of we ons kwalificeren."

Al het pessimisme komt voort uit de laatste reeks van Oranje op het WK. Gisteren, op de slotdag van de tweede ronde, was er enige hoop. Maar de swingende Braziliaanse ploeg was in de verzengde hitte van Estadio Club Union niet van plan aan het gedroomde scenario mee te werken. De nu al legendarische spelverdeler Mauricio Lima bediende zijn gretige aanvallers op schitterende wijze en wilde geen enkele set verliezen (25-20, 25-19, 25-20). Aan de andere kant van het net verzorgde de veertien jaar jongere Freriks de set ups. De jongeling acteerde voor de eerste maal op het mondiale platform en kan nog vijftien jaar mee. Ook daarom verdient Freriks het krediet, dat bondscoach Goedkoop hem durft te geven. Bovendien had geen enkele spelverdeler met een Nederlandse paspoort het tijdens dit WK beter kunnen doen dan de jonge Limburger.

Dat betekent echter niet dat Freriks een geweldig toernooi speelde. Vrijdagnacht, tijdens het fatale treffen met Frankrijk, was de spelverdeler echt even de kluts kwijt. Dat kwam ook doordat Oranje bij 24-22 twee kansen op setwinst verprutste. Daarna maakten de Nederlanders de beroerdste momenten van het WK mee (16-25, 16-25). Ondanks deze klap wist Oranje zaterdag met 3-2 van Tsjechië te winnen. Freriks speelde weer zuiver. Er was weer hoop, maar die werd een dag later door Brazilië weggevaagd.

De Nederlandse ploeg vertrekt vandaag naar Amsterdam. Bondscoach Goedkoop moet gaan bedenken hoe hij zich in mei van het volgend jaar voor het EK wil kwalificeren. En hoe hij het loodzware pad richting de Spelen van Athene denkt af te leggen.

Argentinië. WK mannen, tweede ronde. Groep J (Santa Fé): Frankrijk - NEDERLAND 3-0 (26-24 25-16 25-16), Brazilië - Tsjechië 3-0 (25-20 25-16 25-22), NEDERLAND - Tsjchië 3-2 (23-25 30-28 25-20 22-25 15-8), Brazilië - Frankrijk 3-0 (25-22 25-21 25-21). Brazilië - NEDERLAND 3-0 (25-20 25-19 25-20).

Stand: 1. Brazilië 2-6, 2. Frankrijk 2-2, 3. Tsjechië 2-2. 4. Nederland 3-2.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.