De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 7 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Burgemeester van
Parijs neergestoken

Van onze correspondent

   
 

PARIJS - De burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë, is in de nacht van zaterdag op zondag op een feest in het stadhuis van de Franse hoofdstad neergestoken. De dader, een 39-jarige moslim van Algerijnse afkomst met een strafblad en een psychiatrisch verleden, zei dat hij de aanslag gepleegd had omdat hij een hekel heeft aan politici en homoseksuelen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Bertrand Delanoë. (Foto: AP)
De 52-jarige Delanoë werd met een mes van 8 centimeter lang in zijn onderbuik gestoken waarbij een aantal organen beschadigd raakte. Hij is geopereerd, maar verkeert niet in levensgevaar. De dader werd meteen aangehouden.

Delanoë werd neergestoken op een feest dat werd gehouden in het kader van de 'slapeloze nacht', een cultureel festival waarbij in de Parijse hoofdstad tientallen musea en andere culturele instellingen en bezienswaardigheden de hele nacht open waren.

Strafblad

Azedine Berkane, die een strafblad heeft vanwege tientallen vergrijpen waarvan sommige met geweld, wordt verantwoordelijk gehouden voor de steekpartij. De man, nog woonachtig bij zijn moeder in de Parijse voorstad Bobigny, had na urenlang verhoor slechts één verklaring voor zijn daad: "Ik houd niet van politieke mannen en al helemaal niet als ze homoseksueel zijn."

Bertrand Delanoë werd vorig jaar tot burgemeester van Parijs gekozen. Hij heeft niet alleen nooit een geheim gemaakt van zijn homoseksuele geaardheid, hij is ook nog eens de eerste linkse burgemeester in 130 jaar. Sinds zijn aantreden lijkt er een frisse wind door de stad te waaien. Deze zomer boekte de burgemeester bijvoorbeeld een enorm succes met het project Paris Plage dat miljoenen bezoekers naar de rechteroever van de Seine lokte.

Omstanders legden gisteren bosjes bloemen neer bij het Parijse ziekenhuis Pitiér-Salpétrière waar de zondagochtend geopereerde burgemeester nog zeker acht dagen zal moeten herstellen. Dertig leden van zijn eigen socialistische partij kwamen de patiënt een hart onder de riem steken. Volgens president Chirac, zelf op 14 juli jl. het doelwit van een aanslag, is de aanval de daad van een krankzinnige. Net als premier Raffarin betuigde hij het slachtoffer zijn steun en medeleven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.