De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 7 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bosnië-Herzegovina
blijft onder curatele

Van onze correspondent

   
 

SARAJEVO - Mede door een zeer lage opkomst van slechts 55 procent bij de zaterdag gehouden verkiezingen, leken gisteren de etnisch nationalistische partijen met de winst te gaan strijken in Bosnië-Herzegovina. Paddy Ashdown, de VN-coördinator en feitelijk heerser van Bosnië, maakte gisteravond duidelijk dat een dergelijke uitslag Bosnië niet kan afhouden van het pad van hervormingen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Paddy Ashdown. (Foto: AP)
De Britse VN-chef gaf daarmee te kennen, dat de internationale gemeenschap niet bereid is te buigen voor dezelfde etnische nationalisten, die tussen 1992 en 1995 Bosnië tot het grootste moderne slagveld van Europa maakten. Ashdown's waarschuwing was helder: de internationale gemeenschap mag Bosnië democratische experimenten hebben gegund, het na Moldavië armste land van Europa blijft onder curatele staan, nu het lijkt dat het niet voor vooruitgang wenst te stemmen.

Als de uitslag van de verkiezingen inderdaad voor de Servische, Kroatische en Bosnisch-islamititische nationalistische partijen een overwinning heeft opgeleverd, zoals alom werd voorspeld, dan moet er, in westerse optiek, ook alles aan gedaan worden om te verhinderen dat zij de drie bevolkingsgroepen verder van elkaar verwijderen.

De enige oplossing is door te gaan met verdere hervormingen die de economie, en dus het leven van de gewone Bosniër - Servisch, Kroatisch of moslim - zal verbeteren. Iedere afwijking van die weg zal leiden tot minimaal stilstand en in het uiterste geval nieuw geweld. Reden voor Ashdown om met zijn 'curatele' oplossing te komen, juist nu de internationale gemeenschap dacht in Bosnië de teugels te kunnen vieren.

Gewaarschuwd

Voor een wedergeboorte van de nationalistische partijen was al gewaarschuwd, maar de internationale gemeenschap had niet verwacht dat de opkomst zo laag zou zijn. Men had gerekend op rond de 70 procent, maar slechts 55 procent van het electoraat kwam zaterdag opdagen om een stem uit te brengen voor de eigen, etnische deelparlementen, het nationale parlement en het driehoofdige presidentschap, waarin een Servische Bosniër, een Kroatische Bosniër en een moslim zitting hebben.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.