De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 7 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Fractieleider met krachttermen afgeserveerd
LPF-baronnen willen
af van Wijnschenk

Van onze parlementaire redactie

   
 

UTRECHT - De positie van LPF-fractieleider Wijnschenk hangt aan een zijden draad. De partijbaronnen en het interim-bestuur van de Lijst Pim Fortuyn hebben unaniem besloten dat hij beter kan opstappen. Na een urenlange vergadering in een Utrechts hotel, die in zeer slechte sfeer verliep, werd Wijnschenk in niet mis te verstane krachttermen door de regiobestuurders en het partijbestuur afgeserveerd.

Ook tussen de LPF-bewindslieden rommelt het nog steeds. Minister Heinsbroek (Economische Zaken) steunt Wijnschenk, terwijl vice-premier en minister van Volksgezondheid Bomhoff en staatssecretaris Van Leeuwen (Cultuur) nadrukkelijk tot het kamp van de partijbaronnen en het interim-bestuur behoren.

De 24-koppige LPF-fractie krijgt het advies van de 12 regiovoorzitters om zo snel mogelijk een andere fractievoorzitter te kiezen. Het partijbestuur denkt aan de kandidaten Mat Herben en Gerard van As.

Door het advies dreigt een nieuwe scheuring in de LPF. De fractie vergadert morgen over de positie van Wijnschenk. De fractievoorzitter heeft laten weten niet zelf de handdoek in de ring te zullen gooien. Hij gaat de confrontatie met de fractie aan.De veel bekritiseerde Wijnschenk heeft nu nog een kleine groep van maximaal acht vertrouwelingen om zich heen.

Bronnen binnen het kabinet melden dat minister Heinsbroek zijn positie onmogelijk maakt door zijn openlijke steun voor Wijnschenk. Het duo kwam gebroederlijk in de Bentley van Heinsbroek naar Utrecht. Alle LPF-bewindslieden steunen naar verluidt het partijbestuur en vinden dat Wijnschenk, die ,,bagage" mist, het veld moet ruimen. Heinsbroek wordt verweten dat hij absoluut geen teamspeler is en alleen aan zijn eigen carrière denkt.

Ook minister Bomhoff en staatssecretaris Van Leeuwen waren aanwezig bij de vergadering. De fractievoorzitter moest zich verantwoorden voor de opeenstapeling van incidenten binnen de LPF.Zo zette het uit de fractie gooien van De Jong en Eberhard kwaad bloed bij het partijkader en werd hij aangesproken op de ondemocratische manier waarop hij Heinsbroek naar voren schoof als partijleider.

Bovendien moest Wijnschenk tekst en uitleg geven over de beschuldigingen tegenover interim voorzitter Ed Maas, die hij ervan verdenkt vastgoedmagnaten te ronselen voor de verkiezingen van de Provinciale Staten. Wijnschenk joeg de partijbaronnen volgens de aanwezigen nog verder tegen zich in het harnas. Zo heeft hij interim-voorzitter Ed Maas ,,geschoffeerd,aldus advocaat Hammerstein, die optrad namens het partijbestuur.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.