De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 7 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Alarmfase één wegens
computervirus Bugbear


Besmettingen nemen per dag gigantisch toe

   
 

door Romke Spierdijk AMSTERDAM - Het uiterst venijnige Bugbear-virus, dat enkele dagen geleden voor het eerst opdook, richt enorme schade aan onder particulieren en bedrijfsleven. Volgens virusbestrijders is het hard op weg net zo veel schade en overlast te veroorzaken als het beruchte I Love You-virus twee jaar geleden deed.

Ze hebben de status van Bugbear vrijwel zonder uitzondering verhoogd naar de hoogste risicoklasse. Per dag worden wereldwijd tienduizenden computersystemen besmet, die op hun beurt het virus weer verder verspreiden. Hierdoor neemt het aantal besmettingen per dag steeds sneller toe. Volgens virusbestrijder Symantec is Bugbear momenteel het zich het snelst verspreidende virus ter wereld. Het stak vorige week maandag als eerste de kop op in Zuid-Oost Azië en was binnen een paar uur elders in de wereld aangetroffen.

Het I Love You-virus legde twee jaar geleden massaal de computersystemen van bedrijfsleven en overheid lam, toen een als liefdesbrief vermomd virus in korte tijd miljoenen computergebruikers wist te verleiden. Hoewel Bugbear iets minder snel toeslaat, lijkt de schade die uiteindelijk aangericht wordt vergelijkbaar. Gisteren kregen de computers die het mailverkeer bij bedrijven en providers regelen het al geregeld moeilijk, omdat Bugbear voor enorme stromen e-mails zorgt.

Het virus verspreidt zich per e-mail en vermomt zich als een eerder verstuurd bericht, waardoor de ontvanger sneller geneigd is het bijgevoegde bestand te openen. Eenmaal besmet, houdt het virus de toetsaanslagen van de gebruiker bij, waardoor de maker van het virus vertrouwelijke gegevens als creditcardnummers en wachtwoorden in handen kan krijgen.

Bovendien schakelt het virus virusscanners en andere beveiligingssoftware op de besmette computer uit, waardoor hackers vrij spel krijgen en onbeperkt toegang tot de machines hebben. Bugbear wist geen bestanden op de harde schijf.

Het is lastig om het virus bij ontvangst te herkennen, omdat de naam van de bijlage en het onderwerp van het mailtje wisselen. Alle contacten in het adresboek van het slachtoffer krijgen een e-mail met het virus als bijlage zodra op de besmette bijlage geklikt wordt. De afzender is meestal een bekende, waardoor de ontvanger geneigd is het mailtje te vertrouwen. Vaak wordt echter ook een andere dan de echte verzender door Bugbear in het mailtje gezet, waardoor het niet mogelijk is de daadwerkelijke afzender te waarschuwen.

Om Bugbear geen kans te geven is het aan te raden vóór het openen van de e-mail de virusscanner van de nieuwste aanvulling (update) te voorzien. De onafhankelijke website www.virusalert.nl heeft actuele informatie over het nieuwste virus en verwijst bovendien naar de meest recente virusscanners.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.