De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 7 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  College Amsterdam wankel
door Noord/Zuid metrolijn

   
 

door Nathan Vos AMSTERDAM - Als de Amsterdamse gemeenteraad woensdag tégen de aanleg van de Noord/Zuidlijn stemt, is het waarschijnlijk gedaan met het huidige college van Burgemeester en Wethouders. De coalitie van VVD, CDA en PvdA had afgesproken de aanleg door te zetten, mits het aanvullende budget van 132 miljoen euro niet overschreden zou worden.

Maar de PvdA twijfelt inmiddels ernstig aan de optimistische verwachtingen van VVD-wethouder Dales, die denkt dat de aanleg met dat bedrag te realiseren is. PvdA-fractieleider Tjalling Halbertsma moet toegeven dat een "nee" van zijn partij politieke gevolgen gaat hebben voor de coalitie. ,,Maar dit is het belangrijkste besluit dat de gemeenteraad deze vier jaar zal nemen en dat is meer waard dan de coalitie", aldus Halbertsma, die belooft het college het vuur na aan de schenen te leggen.

,,Het project is bijvoorbeeld nog steeds niet verzekerd en dat kan niemand mij uitleggen. Verder moet het spoor zodanig breed en hoog zijn dat het doorgetrokken kan worden naar Schiphol en Zaanstad. Daar is het college zes jaar lang de discussie over uit de weg gegaan", zegt de PvdA'er, die er overigens niet in gelooft dat de 123 miljoen extra genoeg zullen zijn. ,,Maar het mag echt niet meer kosten, dus zullen we dat geld ergens anders in de Noord/Zuidlijn weer weg moeten halen", stelt Halbertsma voor.

De VVD, de andere grote partij in het college, heeft alle vertrouwen in de laatste opzet van de 1,4 miljard euro kostende metrolijn. ,,Wij denken dat het kan. Het project is echt goed doorgerekend", vindt fractieleider Huffnagel, die verwijten over al te groot optimisme van de hand wijst. ,,Misschien is de PvdA wel veel te pessimistisch", aldus Huffnagel. Hij rekent er echter op dat de socialisten toch vóór zullen stemmen. ,,Anders hebben we inderdaad een politiek probleem", voorspelt de liberaal.

De PvdA, op wie nu de beslissing rust, is verbolgen over de opstelling van GroenLinks, die zich kort geleden plotseling tegen de aanleg keerde. Tjalling Halbertsma vindt dat de milieupartij, die als coalitiepartij sterk voor de lijn was, het spoor bijster is: ,,Als het echt ergens om gaat, krijgen ze bibberende knieën en raken ze de hoofdlijn kwijt. Het gaat om 250.00 reizigers die elke dag vervoerd moeten worden!"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.