De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 7 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Reacties uit politiek
vol van diep respect

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Met grote gevoelens van respect en medeleven is door de Nederlandse politiek gereageerd op het overleden van prins Claus. Oud-premier Lubbers noemde de overleden prins "een man om trots op te zijn". Lubbers zag de laatste jaren de prins liever niet als "de trieste zieke prins maar als de geplaagde prins".

CDA-fractievoorzitter Verhagen herinnerde de prins-gemaal als een sympathieke man. "Als klein schooljongetje is mij altijd de ontwapening die hij uitstraalde bijgebleven. Hij probeerde op zijn eigen warme manier invulling te geven aan zijn functie. Hij leverde een grote bijdrage aan de populariteit van de koninklijke familie. Omdat hij geen officiële functie had als staatshoofd had hij dus meer vrijheid," zei Verhagen.

Ook VVD-fractievoorzitter Zalm had zeer goede herinneringen aan prins Claus. Zalm zat eens bij het jaarlijkse diner van de De Nederlandsche Bank voor commissarissen waar ook prins Claus in die hoedanigheid aanwezig was. Volgens Zalm had de prins veel humor en kon hij scherp uit de hoek komen. "Ook over kinderen kon hij heel enthousiast en trots vertellen", aldus de VVD'er.

Ontspannen

Volgens PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven probeerde de prins op formele bijeenkomsten toch wel ontspannen te doen.

Oud-minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking vond de overleden prins een man om van te houden. "Het is een verlies voor het denken over de derde wereld en Afrika. Hij hield ons bij de les", aldus Pronk.

Ook oud-minister van Ontwikkelingsamerwerking Herfkens heeft goede herinneringen aan de prins. "Bij bezoeken aan ontwikkelingslanden was hij soms ongeduldig als hij daar was om mensen te leren kennen maar gehinderd werd door ontwikkelingshelpers die tussenbeide kwamen," aldus Herfkens

Commissaris van de Koningin van Utrecht, Vonhoff vond de prins "doorlopend heel indrukwekkend". "Het was altijd de moeite waard als Claus iets zei", aldus Vonhoff.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.