De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 7 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Premier Balkenende zeer ontdaan tijdens toespraak
'Nederland verliest
een bijzonder mens'

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Prins Claus (Foto: WFA BENELUX PRESS)
DEN HAAG - Een zichtbaar geëmotioneerde premier Balkenende heeft gisteravond het Nederlandse volk op radio en televisie toegesproken in verband met het overlijden van prins Claus. Hieronder volgt de tekst van zijn toespraak. "Vanavond bereikte ons het droevige bericht dat prins Claus is overleden. Een bericht dat als een schok komt voor ons allen, ook al wisten we al jaren van zijn slechte gezondheidstoestand. De laatste maanden was duidelijk sprake van sterk toenemende zorg over zijn conditie die broos was en kwetsbaar. Toch bleek het nog mogelijk dat de prins zijn 76e verjaardag op 6 september in besloten familiekring thuis kon doorbrengen op paleis Huis ten Bosch. (....)

Namens het kabinet richt ik me allereerst tot zijn echtgenote, koningin Beatrix, voor wie hij door de jaren heen zo'n belangrijke steun en toeverlaat is geweest. En tot zijn zonen, prins Willem-Alexander, prins Johan Friso en prins Constantijn, die hun vader die zo trots op hen was nu moeten missen. Geen liefdevolle arm meer om hun schouder als prins Claus dat nodig leek.

Liefhebbende vader

Wij wensen de Koningin en de prinsen veel sterkte in de moeilijke tijd die voor hen ligt. Dat geldt evenzeer voor de beide schoondochters van prins Claus, prinses Máxima en prinses Laurentien, die hij als liefhebbende vader zo hartelijk heeft verwelkomd. En natuurlijk kleindochter Eloise, die de prins nog veel vreugde heeft gegeven.

Onze gedachten gaan natuurlijk ook uit naar de andere leden van de koninklijke familie en naar de zusters en overige familie van prins Claus.

Nederland verliest in de prins een bijzonder mens, die een warme plaats had verworven in de harten van zeer velen. Prins Claus heeft zich met kracht en toewijding ingezet voor de Nederlandse samenleving en hij deed dat waar dat gepast was met de nodige humor. Wars van uiterlijk vertoon gaf hij een zinvolle invulling aan zijn maatschappelijke functies. (......)

Koningin Beatrix maakte er nooit een geheim van dat zij sterk hechtte aan zijn oordeel. Het gezin vormde voor beiden een bron van rust en reflectie.

Wij zijn de prins veel dank en respect verschuldigd voor de manier waarop hij onze Koningin terzijde heeft gestaan; haar opving op de moeilijke momenten die er zijn geweest.

Inspirerend

Prins Claus heeft zich altijd sterk ingezet voor de ontwikkelingssamenwerking en het milieubeheer. Zijn voordrachten over ontwikkelingssamenwerking in de praktijk waren altijd inspirerend en daarbij hanteerde de prins het motto: "Jij kunt de ander niet ontwikkelen, de ander ontwikkelt zichzelf". (.......) Zijn zorg voor het milieu droeg hij onder anderen over op zijn oudste zoon, prins Willem-Alexander, die hij stimuleerde in diens interesse voor de waterproblematiek.

Over de ook voor hem moeilijke periode waarin hij al weer vele jaren geleden zijn werk heeft moeten laten rusten, is prins Claus altijd zeer openhartig geweest. Tijdens zijn periodes van ziekte, zijn opeenvolgende operaties de laatste jaren, heeft de Nederlandse bevolking sterk met hem meegeleefd. De prins toonde een groot plichtsbesef en zo bleef hij, zo goed en zo kwaad als het soms ging zijn publieke taken vervullen, totdat dit eigenlijk door alle hinder die hij in toenemende mate ondervond niet meer ging. Dit viel hem zwaar, dit te moeten accepteren. Hij heeft zich er tot op het laatst tegen verzet dat het niet meer ging zoals hij wilde. (......)

Laten we hem gedenken (.......) met groot respect en diepe dankbaarheid voor alles wat prins Claus zichzelf vaak wegcijferend zo lang heeft betekend voor onze Koningin en zonen en schoondochters, het Koninklijk Huis, de koninklijke familie en voor de Nederlandse samenleving.

Met prins Claus is een groot mens heengegaan."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.