De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 7 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Geen officiële
nationale rouw

   
 

AMSTERDAM - Na het overlijden van prins Claus komt er de komende week geen officiële 'nationale rouw' in Nederland. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte gisteravond bekend dat alle officiële feestelijkheden van de rijksoverheid tot en met de uitvaartdienst en bijzetting worden afgelast. Bij andere officiële evenementen zal de gepaste soberheid in acht worden genomen.

De koninklijke familie geeft zelf inhoud aan de periode van 'hofrouw', die gisteren is ingegaan. Dat betekent bijvoorbeeld dat leden van de koninklijke familie enige tijd geen bezoeken meer afleggen.

Het ligt in de verwachting dat de Nederlanders afscheid kunnen nemen van prins Claus. Waarschijnlijk kunnen zij in paleis Noordeinde terecht, na de officiële delegaties. In provincie- en gemeentehuizen worden condoleanceregisters geopend.

Vlag

Minister-president Balkenende heeft een speciale vlaginstructie uitgegeven op grond waarvan van alle rijksgebouwen de Nederlandse vlag halfstok, zonder wimpel, wordt uitgestoken vanaf de dag van het overlijden tot en met de dag van de uitvaartdienst en bijzetting, met uitzondering van de zondag. Tevens heeft de premier gisteravond een speciale luidinstructie uitgegeven, die inhoudt dat behoudens plaatselijke traditie klokluiden alleen is toegestaan op de dag van de uitvaartdienst.

Het overlijden van een lid van het Koninklijk Huis is voor Nederland een zeer bijzondere, historische gebeurtenis. Meer dan één generatie groeide op zonder dat het land dat hoefde mee te maken. De laatste keer was de dood van prinses Wilhelmina in 1962.

Er liggen acht tot tien dagen tussen het overlijden en de uitvaart in verband met voorbereidingen, die veel tijd in beslag nemen. De verwachting is dat volgende week woensdag 16 oktober prins Claus wordt bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft.

Het stoffelijk overschot zal met ere-escortes over de weg naar Delft worden overgebracht, zodat zoveel mogelijk mensen nog een laatste groet kunnen brengen. Een ere-afzetting van vele duizenden militairen zou als scheidslijn tussen stoet en andere rouwenden kunnen fungeren. De route zal de meest praktische zijn. Dit alles staat onder leiding van de Grootmeester van koningin Beatrix, Pim Waldeck.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.