De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 7 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Ik denk en droom
in het Nederlands'

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 31kb)
Een stropdasloze prins Claus samen met prinses Marilène op de fiets. (Foto: ANP)
AMSTERDAM - Prins Claus was minder allergisch voor de pers dan zijn echtgenote, vooral in zijn jongere jaren. Hieronder een willekeurige, niet-chronologische greep uit gesprekken met kranten en televisie.

"Mijn vrouw heeft haar eigen precies afgebakende functie, waar ik meestal buiten sta. Er zijn gewoon dingen waar ik buiten sta en waar mijn vrouw mij ook niet van op de hoogte stelt, dat hangt ook samen met het Geheim van Huis ten Bosch."

"Koken vind ik een heerlijke bezigheid. Ik kan een heel goede Boeuf Stroganoff maken en een heel goede uiensoep."

"Ik vind het hele Nederland eigenlijk aardig en zou niet weten wat ik het aardigste vind. Deze Claus voelt zich het meeste thuis in dit land, waar alles op een heel bijzondere manier geregeld is, anders dan in andere landen, met als resultaat dat toch de welvaart en het welzijn van de mensen voor de regeerders en voor alle mensen die verantwoordelijkheid dragen, heel belangrijk is. Het is een door en door democratisch land."

"Ik geloof dat wij ons precies zo gedragen als de gemiddelde Nederlander. Ik geloof dat er geen enkel verschil is. Goed, wij rijden een keer per jaar in een gouden koets. Maar in het algemeen voelen wij ons tenminste zoals een volkomen gewone staatsburger."

"Ik denk en droom in het Nederlands, behalve bij het rekenen als dat snel moet gaan."

"Ik voel me ook intensief betrokken bij het politieke gebeuren in Nederland. Ook voor de verkiezingsuitslag offer ik graag mijn halve nachtrust op."

"Er is niemand die geen fouten maakt en ik maak er zelfs veel."

"Nederland is geen monarchie. Nederland is een republiek met een erfelijke vorst die in nauw contact met het volk staat."

"Als het Nederlandse volk een eind aan de monarchie zou willen maken, dan geloof ik niet dat u de leden van het Koninklijk Huis op de barricaden zou vinden om het instituut als zodanig te verdedigen."

"Dat mijn kinderen eten weggooien komt niet voor. Ik wen ze eraan dat ik niet accepteer dat in mijn huis eten wordt weggegooid. Ik vind dat een kwestie van morele hygiëne."

"Ik ben, ik word pas echt mens, als ik mede-mens ben, mens met en voor de ander. wie een ander helpt, bouwt aan zichzelf."

"Ik ben een slechte toneelspeler."

"De aanduiding rechts en links hebben voor mij persoonlijk nooit veel betekend. Ik weet echt niet wat ik ben. Het hangt veel af van de zaak waarom het gaat. Ik ben erg veranderlijk op dat gebied, naar ik vrees een soort politieke bastaard."

"Je zou soms dolgraag eens iets willen zeggen over een bepaalde zaak. Doodgewoon, omdat je meent iets zinnigs naar voren te kunnen brengen. Maar in de meeste gevallen hoed je je voor zulke dingen. Het is weleens moeilijk te accepteren."

"Het kleine land heeft altijd angst voor het grote. Ik geloof niet dat de Nederlanders bang zijn, maar dat ze de Duitsers af en toe tegen het scheenbeen willen schoppen."

Over zijn depressies: "Ik durf wel te zeggen: Het is het meest verschrikkelijke wat een mens kan overkomen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.