De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 5 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Speelverbod van UEFA
dreigt voor FC Utrecht

Van onze verslaggevers

   
 

UTRECHT - FC Utrecht hangt een zware straf boven het hoofd na de rellen die fans van de club veroorzaakten in de UEFA Cupwedstrijd van donderdag tegen Legia Warschau. Volgens betrokkenen kan het gaan om het spelen van thuiswedstrijden ver buiten Utrecht tot zelfs een speelverbod totdat opperste veiligheid is gewaarborgd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Burgemeester Brouwer (Foto: WFA FOTOBURO DIJKSTRA)
De strafcommissie van de Uefa zal op korte termijn een oordeel vellen.

Burgemeester Brouwer van Utrecht heeft de club om opheldering gevraagd.

Volgens politiewoordvoerder Bernhard Jens was het Utrechtse korps donderdag goed voorbereid op de risico's.

Fouilleren

Hij heeft wel kritiek op de stewards van FC Utrecht die de supporters voor de wedstrijd moesten fouilleren. "Eerst hebben we dat zelf gedaan en we haalden tal van slag- en steekwapens, vuurwerk, pillen en dergelijke uit de zakken van de Poolse supporters. De stewards zijn daarop gewezen, toen zij dit werk later van ons overnamen. Ze waren dus gewaarschuwd, maar op videobeelden is te zien, dat er tegen de afspraken in niet meer werd gefouilleerd," aldus de politieman.

De gevolgen zijn bekend. De wedstrijd werd meer dan een half uur stilgelegd, toen Utrecht fans het vak met Poolse supporters aanvielen toen Legia op een 1-0 voorsprong kwam.

De politie heeft na de ongeregeldheden in totaal 54 relschoppers gearresteerd.

Onder de arrestanten waren vier supporters van ADO Den Haag. Ze zaten tussen de Poolse aanhang. De belangstelling voor het duel vanuit Den Haag wordt verklaard door oude vriendschapsbanden tussen ADO- en Legia-fans. Voorzitter Ike Simoncini van de supporters van ADO Den Haag zegt overigens dat maar enkele Hagenaars de match in Utrecht bezochten. Wel droegen Polen ADO-dassen. "We kregen woensdag al Legia-aanhangers in Den Haag op bezoek en we zagen direct dat die op rellen uit waren. Iedereen weet dat het de ergste hooligans zijn die er bestaan. Eerst zouden we massaal mee, maar wij zijn afgehaakt. De problemen in de Galgenwaard waren dan ook niet aan ADO-fans te wijten, maar wel voorspelbaar."

Leefbaar Utrecht heeft gisteren naar aanleiding van de rellen om een extra debat met het college gevraagd. De stadspartij wijst erop B en W vooraf te hebben gewaarschuwd, omdat het op 19 september tijdens de uitwedstrijd in Polen ook al mis was gegaan.

Gewaarschuwd

De voorzitter van FC Utrecht, Erik Jan Visser, hield het op een kleine groep relschoppers die het plezier van iedereen bedierf. Door de verbouwing van het stadion ontbrak volgens hem een deel van de hekken op de wanden van de gracht, waardoor supporters het veld op konden stormen. De verantwoordelijken bij FC Utrecht hadden echter gewaarschuwd kunnen zijn, want de recentste Europese thuiswedstrijd van Utrecht, vorig jaar tegen Parma, werd het vak van de bezoekers eveneens bestookt door Utrecht-supporters die het veld op kwamen. Toen wist de ME tijdig in te grijpen

Na afloop van de wedstrijd bleven honderden Utrecht supporters bij het stadion hangen, omdat ze wraak wilden nemen op de fans van Legia. Andere voetballiefhebbers zochten zo snel als ze konden een veilig heenkomen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 5 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.