De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 5 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Océ: Verkoop van machines
trekt dit boekjaar niet aan

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 23kb)
Het aantrekken van de verkoop van machines laat op zich wachten.
AMSTERDAM - Kopieer- en printerfabrikant Océ boekte in het derde kwartaal van dit jaar met €21 miljoen bijna eenzelfde winst als dezelfde periode een jaar eerder (€21,2 miljoen). Analisten hadden gerekend op een betere winst. Océ wist echter ook de kosten iets terug te dringen. De omzet viel met 6% terug tot €740 miljoen. Autonoom, dat wil zeggen na wisselkoers- en acquisitie-effecten, was de daling 3%.

Océ handhaaft de winstverwachting over heel 2002. Het bedrijf verwacht voor het hele jaar een nettowinst die boven het niveau van een jaar eerder uitkomt, bij een gelijkblijvend bedrijfsresultaat. Océ verwacht niet dat de verkoop van machines zal aantrekken als de economische omstandigheden gelijk blijven. De Venlose fabrikant werkt met een gebroken boekjaar, het derde kwartaal bevat de maanden juni, juli en augustus.

Bestuursvoorzitter Rokus van Iperen van Océ zei wel tevreden te zijn over de resultaten. Over de eerste negen maanden van het boekjaar van Océ (december tot en met augustus) haalde het bedrijf een omzet van €2,37 miljard, vrijwel gelijk aan die van vorig jaar. De winst over deze periode was €74,7 miljoen.

Door de moeilijke economische omstandigheden daalde de verkoop van machines in de eerste negen maanden met 17%. Maar de stijging in de verkoop van software en van de dienstverlening compenseerde die daling volgens Océ grotendeels.

Volgens de fabrikant van printers en kopieermachines was de trage economische groei en de verminderde investeringsbereidheid in alle bedrijfsonderdelen te merken. De divisie Production Printing Systems boekte een omzet van €565 miljoen, een daling van 4%. Autonoom viel de omzet 3% terug. De verkoop van het aantal machines lag een kwart lager dan een jaar geleden.

Bij Document Printing Systems daalde de omzet in het derde kwartaal met 2% tot €1107 miljoen. De verkoop van machines lag hier 13% lager. De divisie Wide Format Printing Systems was de enige met een autonome omzet groei van 2%. Volgens het bedrijf is hier het hele jaar een positieve trend waarneembaar, ook in de machineverkoop.

Het vierde kwartaal is vrijwel altijd het sterkste kwartaal voor Océ. "Onder normale omstandigheden zou ik zeggen dat het nu ook geldt, maar door de onzekere tijden is het te vroeg om daarover uitspraken te doen", zei Van Iperen. Hij verwacht dat de verkopen in het laatste kwartaal hoger liggen dan in de afgelopen drie maanden.

Océ kondigde eind 2001 een grote reorganisatie aan waarin meer dan duizend werknemers hun baan verloren. Tot nu toe zijn 596 arbeidsplaatsen geschrapt, de helft van het aantal banen dat tot eind 2003 moet verdwijnen. De herstructurering van het bedrijf ligt op schema. Hierdoor wordt in de loop van dit jaar €35 miljoen bespaard.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 5 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.